Ukupno slučajeva
4473 (+20)
Preminuli
134 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Korupcija na bh. fakultetima

 • BiH
 • 28. Apr 2011

Ispovijest Sofije B. koja je za ispite plaćala po 500 KM i 1000 KM.

BiH

Korupcija o visokom obrazovanju nije tema o kojoj se često raspravlja ili piše, iako nevladine organizacije godinama raspravljaju da je visoko obrazovanje oblast u kojoj je korupcija najizraženija. Vjerovatno najpogubniji uticaj korupcije u obrazovanju je gubitak povjerenja u akademske institucije jer ukoliko ljudi, posebno mladi, počnu vjerovati da se prijemi na fakultete, pa i diplome mogu kupiti, cjelokupna ekonomska i politička budućnost je u opasnosti.

Ispovijest Sofije B. Sofija B. nedavno je diplomirala na mostarkom Sveučilištu. Jedna je od rijetkih koja o korupciji želi govoriti. Zbog sestre koja takođe studira prezime nećemo otkriti. Davanje mita, kaže, toliko je rašireno da nakon godina studiranja smatra kako je malo studenata koji nisu barem jednom bili prinuđeni dati novac. Ona je dala 1.000 KM za ispit zbog kojeg je izgubila gotovo dvije godine studija.

- Zapravo ja sam uvijek slutila da je u pitanju novac. Nije teško zaključiti da nakon trećeg ili četvrtog puta kad padnete, a da su ista pitanja bila, ali uvijek sam u sebi to nekako odgađala i govorila ne. Jednostavno ja nemam sreće, možda profesor izvlači na sreću - dok mene moja majka nije suočila sa istinom. Zapravo više je ona odradila to za mene, objašnjava ona. Cijene ispita su različite i zavise od težine i godine studija.

- Mislim da je na prvoj godini ispit kod ovog profesora 500 KM, a na završnoj godini znam da je 1.000 maraka. I ono što je zanimljivo, ovaj profesor točno zna od koga može uzeti novac, jer znam da je bilo studentica koje su došle mu i rekle: 'Profesore, koliko tražite?', navodi Sofija B.

Univerziteti u BiH prolaze kroz najveću moralnu krizu od svog postojanja, izjavio je nedavno na skupu povećenom reformi obrazovanja prorektor sarajevskog Univerziteta Samir Arnautović, svrstavši se tako u red profesora koji su o korupciji odlučili progovoriti javno - od kupovine ocjena do namještanja konkursa.

- Mogu reći da postoji prijava Univrezitetu u Sarajevu, Kantonalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti i Filozofskom fakultetu u Sarajevu koja direktno upućuje na moguće koruptivne radnje grupe profesora koje se tiču izbora profesora. Od nekog ko na taj način ulazi na Univerzitet i obezbjeđuje sebi poziciju na Univerzitetu, ne možete očekivati da je korektan u nastavnom procesu, zaključuje Arnautović.

11°

 • 16:00

  10°C
 • 19:00

  10°C
 • 22:00

  9°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI