Parlament FBiH nije nadležan za ocjene odluka NSRS

Bilo bi dobro da se Parlament FBiH ne upušta u ocjenu odluka Narodne skupštine Republike Srpske, jer za to nije nadležan, rekao je juče predsjednik parlamenta Srpske Igor Radojičić.

Parlament FBiH nije nadležan za ocjene odluka NSRS

Predstavnički i Dom naroda Parlamenta FBiH usvojili su juče Deklaraciju o opredijeljenosti za evroatlantske integracije, vladavinu prava, ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih i dosljedno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojoj se navodi da nijedan entitet "ne može osporavati državne institucije koje su uspostavljene na osnovu Ustava i zakona BiH, kao neizostavni dio nezavisnog i nepristrasnog pravosudnog sistema BiH".

Amandmanom na Deklaraciju traži se izmjena Ustava BiH, koja bi na "mala vrata", kroz "funkcionalniju i jednostavniju organizaciju države, koja neće biti teritorijalno organizovana na etničkom, nego na ekonomskom, saobraćajnom i geografsko-istorijskom principu", dovela do ukidanja dvoentitetske organizacije BiH. Deklaracijom se traži i formiranje vrhovnog suda BiH.

Visoki predstavnik u BiH ovom Deklaracijom poziva se da i dalje aktivno radi na sprovođenju preostalih odredaba Dejtonskog sporazuma, te da u skladu sa svojim mandatom i obavezama poništi sve odluke koje nisu u skladu sa njim i da sankcioniše odgovorne.

- Podržavamo snažnije prisustvo i ulogu specijalnog predstavnika EU, kao i nužnost trajanja institucionalne funkcije OHR-a sve do pune primjene Dejtonskog sporazuma i prenosa njegovih nadležnosti na domaće institucije, odnosno do prijema BiH u NATO - navodi se u dokumentu i poziva na otklanjanje diskriminacije u ustavno-pravnom sistemu BiH.

Deklaracijom se osuđuju i "napadi" na druge institucije BiH koje sprovode vladavinu prava, posebno na Obavještajno-bezbjednosnu agenciju i Agenciju za istrage i zaštitu BiH. Vanrednim sjednicama Predstavničkog i Doma naroda FBiH nisu prisustvovali poslanici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović rekao je da je usvojena Deklaracija kontradiktorna, jer iz FBiH osporavaju RS čiji je garant Dejtonski sporazum.

- Problem je što u FBiH smatraju da kritikovanje neke institucije BiH predstavlja osporavanje države - rekao je Prodanović. Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da odluke Narodne skupštine RS ne mogu biti tema Parlamenta FBiH.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević rekla je da je postupak federalnog Parlamenta direktan udar na Dejtonski sporazum, jer jedan entitet zadire i u ekskluzivne nadležnosti drugog entiteta, u ovom slučaju u nadležnosti Narodne skupštine RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA