Praktični savjeti: Kako se riješiti moljaca

Malo je onih koji nisu imali problema s moljcima što nije čudno s obzirom na to da je zbog centralnog grijanja dom topao tokom cijele godine pa se stvaraju savršeni uslovi za leptire koji uništavaju našu odjeću.

Praktični savjeti: Kako se riješiti moljaca

U stanovima su savršeni uslov za "uzgoj" neugodnih moljaca. Ženke, na tamnim i toplim mjestima, polažu jajašca koja podsjećaju na rižu. Larve koje se razviju iz tih jajašaca hrane se vlaknima iz odjeće.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako se riješiti moljaca?

Jednom mjesečno trebalo bi istresti odjeću na dnevnom svjetlu i tako otresti larve jer njihov životni ciklus traje tri mjeseca. Nije dovoljno protresti samo robu, nego treba četkati namještaj kao i tepihe. Četkanje je dobro jer uništava jajašca dok se larve ne drže čvrsto za podlogu.

Dobro je isključiti grijanje kada god možete i provjetravati kako bi vazduh cirkulirao kroz stan. Kako bi se što prije riješili moljaca savjetuje se redovno usisavanje odjeće, ali i sve ostale tkanine kako bi uklonili jajašca, navodi Savjetnica.com. Ako imate usisavač s vrećicom potrebno je svaki put nakon usisavanja baciti vrećicu u kojoj se nalazi prašina kao i sav ostali sadržaj koji ste usisali. Pored odjeće potrebno je svake sedmice usisavačem prjeći preko tepiha kao i ispod kreveta te radijatora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ako ste kupili majicu ili pantalone u "second hand" prodavnici, savjetuje se da robu nakon kupovine čuvate u plastičnim kesama prije nego ih operete ili umjesto toga odnesete na hemijsko čišćenje.

Moljci se vole zakačiti za prljavu tkaninu i zbog toga je dobro oprati odjeću na 45 ili više stepeni, zavosni o kakvom se materijalu radi. Nakon što ste očistili odjeću spremite je u vakuumske vrećice.

U prodavnicama postoje razna sredstva protiv moljaca, a ako ne volite hemiju možete se uvijek odlučiti za lavandu koja dolazi pakovana  u platnenim vrećicama. Pored lavande postoje i druga sredstva koja možete rasporediti po ormaru, ladicama i ispod kreveta, ako imate ležaj s ladicom u koji slažete posteljinu.

Nakon što nestane mirisa u vrećicama od lavande, nabavite nove kako bi bili sigurni da se moljci nisu razmnožili i da vam omiljena majica, haljina ili pantalone neće biti uništeni.
SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA