BBC: Zašto su Srbi slabi na Bojsija iz Mućki

Nedavno preminuli britanski glimac Džon Čalis, najpoznatiji po ulozi Bojsija u popularnoj seriji "Mućke" dobiće ulicu u Beogradu, čime će jedno mjesto u srpskoj prijestonici "uvijek imati odjek Pekama", piše britanski BBC dodajući da je to najavio zamjenik gradonačelnika Goran Vesić.

BBC: Zašto su Srbi slabi na Bojsija iz Mućki
FOTO: Print Screen/Facebook

"To je jedini način da se odužite čoveku koji je voleo našu zemlju i naš grad", rekao je Vesić par sati poslije vijesti o smrti poznatog glumca, ne precizirajući tačnu lokaciju ulice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako piše BBC ljubav je bila više nego uzvraćena, jer serija "Samo ljubav i konji" prevedena kao "Mućke" ostaje kulturni fenomen u Srbiji i drugim zemljama nekadašnje Jugoslavije, gdje je često emitovana i titlovana, što znači da su svi znali naslov i fraze na engleskom jeziku.

Fizioterapeut Željko Ðekić često me je pozdravljao sa izrazom "Lavli Džabli" (Lovely jubbl) u klinici u blokovima na Novom Beogradu koji ima arhitektonske sličnosti sa Pekamom u kome se dešava radnja serije, što je još jedan od razloga zbog kojeg "ludorije braće Troter tako snažno odjekuju u Srbiji".

"Mućke su moje detinjstvo. U spavaćoj sobi u kojoj smo moj brat i ja odrastali još uvek postoji uramljeni poster Del Boja, Rodnija i Bojsija. Del Boj je sanjar, a u Srbiji ima mnogo sanjara", rekao je Ðekić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zbog smrti čovjeka koji je tumačio lik Bojsija još se u mnogima u Beogradu miješaju osjećanja tuge i ljubavi, a jedna od njih je Dragana Pavlović koja za BBC kaže da joj je žao, te da je on bio nevjerovatan glumac i veliki čovjek.

Trajna popularnost serije u regionu ponekad iznenadi i njene glumce, pa je tako Nikolas Lindharst, koji je glumio Rodnija Trotera rekao da se osjećao "kao Kraljica" prilikom posjete Crnoj Gori, jer su gosti jednog restorana ustajali i pozdravljali ga aplauzom.

Ipak, Čalis je stvorio možda najjače veze od svih glumaca, a njegove posjete Beogradu prošle godine dovele su do snimanja dokumentarnog filma "Bojsi u Beogradu" u kome je prikazana ogroman broj ljudi koji je došao da ga pozdravi i da im se potpiše na knjigu.

Takođe, on je na društvenim mrežama redovno pisao lijepo o zemlji.

Neposredno pred smrt dobio je počasno državljanstvo, piše BBC.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA