Među školarcima haraju stomačni i respiratorni virus

Od početka školske godine povećan je broj školaraca koji se javljaju na pregled u službu porodične medicine sa simptomima stomačnog virusa, ali i respiratornih infekcija, potvrdili su nam iz domova zdravlja širom Republike Srpske.

Među školarcima haraju stomačni i respiratorni virus
FOTO: DepositPhotos / vadimphoto1@

Željka Matić, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Bijeljina, kazala je za "Nezavisne" da je povećan broj djece školskog uzrasta koja se javljaju na pregled u službu porodične medicine sa simptomima stomačnog virusa, odnosno dijarejom i povraćanjem.

"Javljaju se djeca sa stomačnim virusom koji je nekad praćen i povišenom temperaturom", kazala je Matićeva.

Dodaje da što se tiče respiratornih infekcija takođe je došlo do znatnog povećanja broja pregledanih pacijenata razne životne dobi, od kojih se nijedna dob ne izdvaja po broju pregledanih.

Iz Doma zdravlja u Prijedoru ističu da je povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, te da se najviše javljaju školarci.

"Kod nas trenutno nije zabilježeno povećanje broja djece koja se javljaju sa simptomima stomačnog gripa, mada se javljaju pojedinačni slučajevi djece svih uzrasta", kazali su iz Doma zdravlja Prijedor.

Iz Doma zdravlja Banjaluka kazali su da je broj pacijenata sa stomačnim virusom u opadanju, ali se drastično povećava broj oboljelih od respiratornih infekcija.

"U ambulante za akutne respiratorne infekcije (ARI) se dnevno javlja više od 300 odraslih pacijenata sa simptomima akutnih respiratornih infekcija, sa tendencijom povećanja broja pacijenata", kažu iz Doma zdravlja Banjaluka.

Dodaju da se djeca predškolskog uzrasta i školska djeca dobi do 15 godina javljaju na preglede u pedijatrijsku ARI ambulantu.

"I u ovim ambulantama se svakodnevno povećava broj oboljelih od infekcija respiratornog sistema", kazali su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Da je primjetno da vlada stomačni virus, ali i respiratorne infekcije te da je zbog toga manjak đaka u učionicama potvrdio je i Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

"Imamo učenike koji izostaju sa nastave upravo zbog ovih problema, a u protekloj sedmici smo imali 38 učenika koji su bili u izolaciji zbog virusa korona i dva pozitivna", kazao je Nadaždin.

Iz Osnovne škole "Sveti Sava" u Banjaluci kazali su da u nižim razredima djeca odsustvuju sa nastave zbog stomačnog virusa.

"Imamo djecu koja odsustvuju sa nastave usljed virusnih oboljenja koja su praćena visokim temperaturama", kazao je Miroslav Popržen, direktor ove škole, koji je ujedno i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije.

Istakao je da je što se tiče Banjaluke broj učenika koji se trenutno nalaze u izolaciji zbog virusa korona 529, od kojih je 435 u izolaciji zato što su bili u direktnom kontaktu, dok su 94 osnovca pozitivna.

"Broj radnika koji su u izolaciji je 48, od kojih je 19 pozitivno, a ostali su u izolaciji kao kontakt", kazao je Popržen.

Lidija U., majka djevojčice koja ide u četvrti razred, kazala je da njena kćerka već nekoliko dana ima stomačne tegobe, kao i visoku temperaturu, pa je odlučila da je odvede porodičnom doktoru.

"Nakon pregleda su mi rekli da je u pitanju stomačni virus, a dali su joj terapiju koja joj je već pomogla", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA