Mlada direktorica površinskog kopa vozi damper i želi svoj rudnik VIDEO

  • BiH
  • 21. Sep 2021.

Marija Miličević iz Kreševa, direktorica firme rela-kop, po zanimanju inženjer geologije, ruši stereotipe o podjeli poslova na muške i ženske.

Mlada direktorica površinskog kopa vozi damper i želi svoj rudnik VIDEO
FOTO: Večernji list

Ova uspješna mlada dama svakodnevno je na terenu, a za sebe s osmijehom na licu kaže:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Vjerovatno sam jedina direktorica koja hoda konstanto blatnjava. Ovu Kreševljanku do uspjeha su doveli ljubav prema prirodi, geologiji i rudarstvu, a o svemu tome govorila je za Večernji list.

Kao direktoricu firme za eksploataciju, preradu i proizvodnju kamena, pitamo je kako je biti žena u "muškom poslu" i rušiti stereotipe.

- Zapravo, vrlo zanimljivo i izazovno. Svakodnevno obilazim površinski kop, raspoređujem dnevne zadatke radnicima na površinskom kopu, a u međuvremenu sam u kancelariji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Otkriva i što ju je ponukalo baviti se ovim poslom.

- Prvenstveno ljubav prema prirodi, geologiji i rudarstvu, a zatim izazovi. Svoju struku inženjerke geologije odlično sam spojila s direktorskim mjestom. Smatram da je jako bitno ulagati u znanje i širiti ga. Tako da, uz sve obveze, učim raditi poslove na kopu, poput miniranja, bušenja, a nedavno sam položila ispit za rukovodioca građevinskih mašina - bagerista - kaže nam.

Kompanija u kojoj je direktorica bavi se i građevinarstvom, a Marija nam govori kakvo je stanje u toj oblasti. - S obzirom na to da smo kompanija koja proizvodi jedan dio građevinskoga materijala, pandemija je uticala jako loše na tržište. Cijene konstantno rastu, svaki dan borba je sve veća jer ne želimo mijenjati kvalitet našeg materijala - ističe.

O tome šta je konkretno poremetilo situaciju da se događaju ovakvi "potresi" sa željezom, stiroporom, betonom..., kaže da su do toga doveli, jednostavno, pandemija, loša ekonomska i politička situacija u državi.

Za razliku od poslodavaca koji se žale da im radnici odlaze, Marija nema s tim problem.

- Trenutno nemamo, naši zaposlenici su tu duži niz godina. Trudim se da sve krize skupa prevladamo. Zadovoljstvo radnika je na prvom mjestu, a oni to znaju prepoznati i cijeniti. Upravo to mi je najveća snaga za svaku borbu. Mi smo kao jedna porodica koja udruženim snagama premosti svaki problem - naglašava uspješna i mlada preduzetnica.

Na pitanje vidi li izlazi iz ove situacije, odnosno neku normalizaciju cijena koja bi itekako olakšala ljudima koji planiraju izgradnju objekata, Marija kroz smijeh odgovara:

- Pa, možda bih se prvo posavjetovala s premijerom FBiH, sigurna sam da ima rješenje. Te govorila o tome na koji način vidi svoje mjesto.

- Kreševo je mala opština. Okruženo je prekrasnim planinama, netaknutom prirodom i velikim potencijalom za turizam. Uvijek naglasim da je to mali rudarski gradić koji je nekad imao najljepše rudnike u Bosni i Hercegovini. S geološkog aspekta, odličan teren za istraživanje različitih ruda i minerala te prekrasnih pećina i jama, gdje moram izdvojiti Obersku pećinu i jame barita u Deževicama. Naša kreševska istorija jako je opširna pa je najbolje da vas pozovem da upoznate naš stari kraljevski grad, tradiciju potkivanja jaja, jedan od najstarijih samostana u Bosni i Hercegovini te bogat turistički i avanturistički sadržaj - priča nam simpatična preduzetnica.

Hobiji putovanja

A iako joj je raspored prenatrpan i ima pune ruke posla, uspije se povremeno posvetiti i svom hobiju - putovanjima.

- Volim putovati i upoznavati nove kulture. Uspijem sve posložiti i stići zahvaljujući odličnom timu koleginica na poslu, a i radnicima koji su jako odgovorni i stručni u svojim poslovima. Ako imam više obveza na poslu, baziram se na otkrivanje naših bosanskohercegovačkih ljepota - kaže za Večernji list. Ono što je nezaobilazna tema u BiH posljednjih godina je iseljavanje.

- Nažalost, gledam s razumijevanjem. Često sam i sama razočarana čitavim sistemom. To se najbolje može vidjeti sada kad je pandemija pokazala svoje "zube", na što naša država očigledno nije bila pripremljena.

Ogorčenost mladih ljudi u konstantnom je porastu, a s obzirom na to da sam mlada osoba koja ima veliku odgovornost, apsolutno razumijem svakog ko traga za boljim sistemom - kaže nam.

Na pitanje vidi li neku ljepšu budućnost u BiH i kako je ostvariti, odgovara:

- Vjerovatno najteže pitanje do sada. Iskreno, ne vidim. Nadam se nekom čudu koje će mi promijeniti mišljenje - kaže kroz smijeh.

Na kraju je otkrila tajnu svog uspjeha.

- Potrebno je mnogo ulaganja u znanje, ljubav prema poslu i najvažnije - vjera u sebe. Uz to sve, imala sam i podršku najbližih. Ono čime sam se uvijek vodila jest da ključ uspjeha nije sreća. Sreća je ključ uspjeha. Ako volite ono što radite, bićete uspješni.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA