Rad od kuće (ni)je bolji

Veliki dio Britanaca i britanska vlada zalažu se za rad od kuće, ali šefovi velikih kompanija to odbacuju, jer smatraju da su zaposleni tada manje produktivni.

Rad od kuće (ni)je bolji
FOTO: monkeybusiness / Depositphotos

Endrju Monk, izvršni direktor međunarodne kompanije za investiciono bankarstvo "VSA Kapital" ne podržava prijedlog vlade da zaposleni imaju pravo na rad od kuće, ako to žele.

U "VSA Kapital" vratili su sve zaposlene na posao.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, izvršni direktor Monk smatra da je za isti posao, kada se radi od kuće, potrebno duže vremena, što znači da posao automatski više košta.

"Iako rade od kuće i tvrde da je sve u redu - zapravo nije u redu", tvrdi Monk.

Protiv rada od kuće su i velike kompanije poput" Goldman Saksa". Šef te kompanije Dejvid Solomon smatra da se radi o "poremećaju".

Jedan od onih koji se protivi radu od kuće je i britanski zastupnik Riši Sunak koji tvrdi da rad od kuće može da našteti karijerama mladih ljudi.

Nasuprot firmama koje se protive radu od kuće, neki drugi poslodavci u Britaniji su još liberalniji.

Tako Kejt Halej, vlasnik i direktor firme za proizvodnju kartonskih kutija, navodi da je radnu sedmicu svela na - četiri dana.

"Nismo požalili. Preuredili smo radnu sedmicu - radimo isti broj sati samo u četiri dana. Produktivnost je porasla. Sve funkcioniše odlično i mušterije nisu primijetile nikakvu promjenu u našoj usluzi", objašnjava ona.

Stav britanske vlade jeste da "fleksibilnost čini posao produktivnijim", zbog čega predlaže da od prvog dana zaposlenja početnici mogu tražiti fleksibilnost u pogledu rada od kuće i radnog vremena.

Ipak, poslodavci neće biti dužni da prihvate sve što im zaposlenik traži.

Istraživanje provedeno na 200.000 radnika širom svijeta pokazalo je da devet od deset zaposlenika želi mogućnost izbora - da li će raditi od kuće ili ići na posao.

Prema straživanju na Univerzitetu Sauthempton, 90 odsto ispitanih je tokom lokdauna ocijenilo da je njihova produktivnost ostala ista ili je povećana nakon što su počeli raditi od kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA