Internacionalna izložba „Gustav Klimt – preteča moderne“

Povodom obilježavanja 150. godišnjice rođenja austrijskog slikara Gustava Klimta, Austrijska ambasada u BiH i Slobomir P Univerzitet su u Bijeljini pripremili izložbu „Gustav Klimt – preteča moderne“, koja će biti svečano otvorena 29. maja 2012. godine, u 14 h, u zgradi Slobomir P Univerziteta u Slobomiru.

Internacionalna izložba „Gustav Klimt – preteča moderne“

Izložbu će otvoriti prvi sekretar austrijske ambasade, gospođa Brigitte Pfriemer, a pomenutom događaju će prisustvovati brojni gosti iz kulturnog i društvenog života regije.

Izložba predstavlja jednu vrstu kratke biografije i prikazuje najvažnije elemente iz života i djela Gustava Klimta. Čine je platna na kojima će biti prikazana djela i životni put ovog velikog umjetnika.

Pored njemačkog propratnog teksta, biće izrađen i prevod teksta na srpski jezik koji će biti nanijet na izložbene eksponate.

Gustav Klimt (1862-1918), austrijski slikar, je ostao upamćen kao slikar koji se snažno borio borio protiv tadašnjih vladajućih pravila, buržoazije i ondašnjih običaja, a cijeli njegov život je bio obojen brojnim skandalima. Bio je, uz Egona Schielea, jedan od začetnika bečkog Jugendstila i secesije.

Slikao je uglavnom portrete, alegorijsko-simbolične kompozicije i krajolike. S arhitektima Ottom Wagnerom, Josefom Hoffmannom, Adolfom Loosom i Kolomanom Moserom osnovao je „Wiener Werkstaette", bečku umjetničku radionicu.

Godine 1903. napušta secesiju i stvara vlastito izvorno slikarstvo stroge stilizacije, a njegove slike su danas među najskupljim na svijetu.

Povodom godišnjice rođenja ovog velikog umjetnika širom svijeta su organizovane prigodne izložbe, a motivi njegove možda najpoznatije slike 'Poljupca' se mogu vidjeti na velikom broju suvenira Austrije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA