Dubai - uvek aktuelna turistička destinacija

Glamur, raskoš, najveći neboderi, najskuplji automobili i jahte su samo neke asocijacije na Dubai. Istovremeno je poznat po neobičnoj arhitekturi, istorijskim znamenitostima, bogatom noćnom životu i peščanim plažama. Stoga nije ni čudo što se Dubai svrstava u najaktuelnije turističke destinacije.

Dubai - uvek aktuelna turistička destinacija

Od pre nekoliko decenija Dubai se transformisao od pustinjskog grada u vodeći turistički centar. Danas se u njemu nalaze najluksuzniji hoteli, najveći tržni centri kao i najviše zgrade na svetu. Ovih dana se pušta u rad i najveći panoramski točak na svetu, koji će se po svemu sudeći zaseniti Milenijumsko oko i Kineski poljubac koji su se do nedavno svrstavali među najveće svetsve panoramske atrakcije. Ovo je samo deo bogate ponude ove bajkovite zemlje.

Dubai se odlikuje brojnim i raznovrsnim sadržajima kao i raznolikim cenama. Istina, cene su prilično visoke, ali postoje i sadržaji koji su dostupni svima, tako da ovu nestvarno lepu zemlju danas posećuju turisti raznih platežnih moći.

Izdvojili smo za vas nekoliko najbitnijih znamenitosti ovog grada, a za sve detaljne informacije o putovanju saznajte u sjajnom vodiču agencije Travel Boutique iz Beograda.

Jedinstvena arhitektura kao draž Dubaija

Dubai je širom sveta poznat po nestvarno lepim arhitektonskim građevinama, tako da je gotovo nemoguće poverovati da samo do pre nekoliko decenija ovaj grad nije imao ni jednu zgradu. Najbolji svetski arhitekti su dizajnirali jedinstvene nebodere po kojima je grad luksuza i glamura prepoznatljiv. Zgrade raznih veličina i oblika predstavljaju posebne arhitektonske atrakcije.

Zlatni suk, atrakcija starog dela grada

Zlatni suk ili Gold Souk je jedna od atrakcija u starom delu Dubaija. Za razliku od novog dela grada u kome je akcenat na luksuzu, glamuru i ekstravaganciji ovde ćete osetiti sve čari orijentalne kulture. Unikatne rukotvorine od dragulja, zlata i dijamanata sa Bliskog istoka pronaći ćete baš na ovom mestu. Jedna od atrakcija ovog dela grada je najveći prsten na svetu pravljen od zlata koji je težak oko 64 kilograma.

Ne propustite pustinjski safari

Pre nego što su nastali neboderi, pre nego što je grad postao oličenje luksuznih jahti i skupocenih automobila, Dubai je bio prekriven peskom. Zato ne propustite priliku da posetite pustinjski safari, jer to je svakako jedinstven i nezaboravan doživljaj. Uživaćete u nestvarnom prizoru prilikom zalaska sunca vozeći se džipovima po peščanim dinama zlatne boje. Imaćete priliku da jašete kamile, uživate gledajući trbušni ples, a moći ćete i da probate tradicionalni arapski roštilj. Poseta beduinskim selima najbolje će vam dočarati sliku Dubaija pre njegovog vrtoglavog procvata.

Burdž Khalifa kao simbol Dubaija Burdž

Khalifa je najviša zgrada ne samo u Dubaiju već i na celom svetu. Sa vrha ove zgrade pruža se nestvarno lep pogled na ceo Dubai uključujući plaže i pustinju. Ovo neobično lepo zdanje visoko je preko 800 metara i ima čak 163 sprata. U okviru Burdž Khalife smešteni su brojni restorani iz kojih se takođe pruža pogled na obalu Persijskog zaliva, vode Indijskog okeana kao i na nepreglednu Arabijsku pustinju. Poznavaoci dobre fotografije preporučuju posetu ovom objektu u večernjim satima tvrdeći da to dodatno upotpunjuje ceo doživljaj.

Dubai Mall i ekskluzivne radnje

Dubai Mall je najveći svetski tržni centar. Pre nego što se uputite ka njemu važno je da dobro isplanirate posetu, jer koliko god vremena da izdvojite neće vam biti dovoljno. Ovde možete naći robne marke svih svetskih brendova. Ukoliko ne planirate šoping u okviru ovog tržnog centra, imate niz potpuno besplatnih zanimljivosti koje će vam svakako privući pažnju. Posebnu atrakciju predstavljaju akvarijum i ljudski vodopad. Ovaj fascinantan vodopad pada sa vrha tržnog centra preko sva četiri nivoa, a ljudske skulpture izgledaju kao da se graciozno spuštaju niz vodu.

Dubai Fontana

Dubai fontana je dugačka oko 300 metara i smeštena je u okviru jezera Burdž Khalifa. Svetleći efekti upotpunjuju događaj prilikom uživanja uz razne vrste muzike kako arapskih ritmova, klasične muzike tako i savremenih hitova iz celog sveta. Ne zaboravite kameru kako biste ovekovečili posetu ovoj nestvarno lepo fontani.

Džamija Džumeira

Ova fascinantna džamija je posebno zanimljiva u večernjim satima kada do izražaja dolazi njena suptilna izrada. Građena je po ugledu na srednjevekovne hramove. Za razliku od ostalih bogomolja muslimanskih vernika, unutrašnjost ove džamije je oslikana. Džamija Džumeira je 6 dana nedeljno otvorena za posetioce različitih veroispovesti, a odlikuje se izuzetnim gostoprimstvom. Ukoliko želite da saznate nešto o islamskoj veri, običajima i kulturi, ne propustite da posetite ovo velelepno zdanje.

Miracle Garden je najveći prirodni vrt na svetu

S obzirom na položaj kao i na klimu Dubaija, prosto je nemoguće poverovati da ovde ima zelenih površina. Međutim, veštačke bašte su nešto čime ćete biti fascinirani. Obavezno posetite Dubai Miracle Garden, kako biste videli skulpture napravljene od cveća u vidu Diznijevih junaka, zamkova, aviona i drugih zanimljivosti. Ovo je najveći prirodni vrt na svetu koji broji preko 50 miliona cvetova. Istovremeno ovaj vrt predstavlja najoriginalniju atrakciju Dubaija koja oslikava ekstravagantnost kao i umeće vrtlara. Svake sezone vrt menja izgled do neprepoznatljivosti. Sezona traje od novembra do maja, nakon čega se vrt zatvara zbog velikih vrućina. Bez obzira na to da li birate vožnju ili šetnju Dubaijem, imaćete priliku da vidite šarene vrtove koji će vas impresionirati.

Dubai plaže i vodeni park

Osim luksuza, jedinstvene arhitekture i svih drugih zanimljivosti, ono što krasi najlepši grad Emirata su bele peščane plaže. Dubai plaže obiluju bogatim sadržajem, tako da svako može pronaći nešto za sebe. Bilo da želite uživanje uz koktele i specijalitete na nekoj luksuznoj plaži ili romantični odmor u mirnoj uvali ovde ćete ga sigurno naći.

Ne propustite da posetite vodeni park Akvaventura, gde se možete spustiti niz tobogan koji je visok 9 metara. Ovo predstavlja jedinstveno i neponovljivo iskustvo, nakon čega možete krenuti i u podvodni safari.

Vožnja balonom ili hidroavionom

Ako vam se ukaže prilika, ne propustite vožnju balonom ili hidroavionom. Jedino na taj način ćete iz ptičje perspektive uspeti da vidite sva arhitektonska čuda Dubaija. Imajte u vidu da vožnja balonom može potrajati čitav dan, dok vožnja hidroavionom traje nepunih sat vremena. Dobro isplanirajte vreme kako biste uspeli što više da vidite, posetite i fotografišete.

Pokušali smo da vam dočaramo deo bogate ponude koju pruža ova nestvarno lepa zemlja. U srcima beduina, bogatstvu moćnika, peščanim dinama i visokim neboderima zapisan je spoj tradicionalnog i savremenog. Ne postoje adekvatne reči ni verodostojne fotografije, jer da biste Dubai osetili, potrebno je kročiti na tlo ove nestvarno lepe zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA