Prvi put u Srpskoj regulisan saobraćaj lakih električnih vozila

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojima je prvi put u Srpskoj regulisan saobraćaj lakih ličnih električnih vozila, kao što je električni trotinet, električni skejtbord, haverbord, segvej i slična vozila.

Prvi put u Srpskoj regulisan saobraćaj lakih električnih vozila
FOTO: Depositphotos / Dmyrto_Z

Ova vozila razvrstavaju se u četiri klase, a predviđeno je da se propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, kojima je uređeno kretanje pješaka, primjenjuju i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 1 i klase 3, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do šest kilometara na čas.

Lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 1 i klase 3 obavezno je da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo sa kojim se kreće, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređen saobraćaj bicikala primjenjuju se i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 2 i klase 4, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do 25 kilometara na čas.

Lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 2 i klase 4 obavezno je da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo kojim se kreće, ima više od 14 godina, posjeduje potvrdu o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima ili vozačku dozvolu kojom se dokazuje pravo upravljanja vozilom bilo koje kategorije i za vrijeme vožnje nosi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu.

Zakonom su jasnije definisane odredbe koje se odnose na sveobuhvatne analize saobraćajnih nezgoda, kretanje u raskrsnicama s kružnim tokom saobraćaja, nasilnička vožnja, prevoz životinja u kabini vozila i drugo.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ribarstvu.

Predloženim izmjenama i dopunama, naziv strateškog dokumenta "Ribarska osnova Republike Srpske" se mijenja u naziv "Program razvoja ribarstva i akvakulture", s ciljem da se utvrde pravci razvoja i unapređenja i akvakulture, kao važnog segmenta poljoprivrede.

Pruža se mogućnost fizičkim licima da obavljaju djelatnost akvakulture, a po osnovnom zakonu pravo obavljanja ove djelatnosti imali su privredna društva i preduzetnici.

Definišu se objekti za uzgoj ribe, gdje se, osim uobičajenih objekata navode i zatvoreni objekti za akvakulturu, što podrazumijeva ili uključuje recirkulaciju vode tokom uzgoja, a što se direktno odražava na troškove tokom uzgoja.

Izmjenama i dopunama definišu se i obaveze i prava subjekata koji se bave uzgojem genetskog materijala /oplođena ikra, riblja mlađ i riba/ za poribljavanje, s ciljem očuvanja optimalne strukture i veličine populacija autohtonih vrsta riba u ribolovnim vodama i biološke raznovrsnosti.

Osim do sada propisanih mjera zaštite ribolovnih voda, posebno je istaknuta zaštita izvorišta rijeka, riječica i potoka kao dijelova ribolovnih voda s ciljem sprečavanja njihovog zagađenja.

Izmijenjene su odredbe kojima se uređuje inspekcijski nadzor, te su ublažene novčane kazne propisane za radnje koje se u ovom zakonu kvalifikuju kao prekršaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA