BiH na neslavnom drugom mjestu po smrtnosti od korona virusa

  • BiH
  • 16. Oct 2021.

Na Jutjub kanalu iz Norveške objavljen je video snimak o 20 država u kojima je najveći broj preminulih od korona virusa na milion stanovnika.

BiH na neslavnom drugom mjestu po smrtnosti od korona virusa
FOTO: ANIMATED STATS/YOUTUBE SCREENSHOT

Prikazuju se podaci od kraja januara prošle godine kada su prvi smrtni slučajevi registrovani u Kini do sredine ovog mjeseca, prenosi Klix.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Među 20 ovih zemalja Bosna i Hercegovina prvi put pojavila se 11. novembra prošle godine kada je imala više od 500 preminulih na milion stanovnika. Već 1. decembra prošle godine bila je među deset država sa više od 800 preminulih na milion stanovnika.

Na drugom mjestu po smrtnosti od korona virusa je od 21. septembra ove godine kada je imala više od 3.100 preminulih na milion stanovnika. To je ostao slučaj do danas.

Peru je na prvom mjestu sa skoro 6.000 smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Među 20 ovih država iz regije su Sjeverna Makedonija koja je na trećem mjestu, Crna Gora koja na petom mjestu, Slovenija koja je na 14. mjestu i Hrvatska koja je na 18. mjestu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U Bosni i Hercegovini je od početka pandemije preminulo 10.712 osoba. To je i posljedica kasnog početka vakcinacije i malog broja vakcinisanih. Prema podacima objavljenim na stranici "Our World in Data", dvjema dozama je vakcinisano više od pola miliona stanovnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA