Sud zabranio IRB-u da preuzme 31 milion KM kredita iz Bobar banke

Okružni privredni sud u Bijeljini odbacio je zahtjev Investiciono – razvojne banke (IRB) RS da preuzme 31,4 miliona KM kredita koje je plasirala preko propale „Bobar banke“, saznaje CAPITAL.

Sud zabranio IRB-u da preuzme 31 milion KM kredita iz Bobar banke

„Odbija se kao neosnovan tužbeni zahtjev Fonda za razvoj i zapošljavanje, Fonda za razvoj istočnog dijela i Fonda stanovanja RS, kojima upravlja IRB, a kojim su tražili da se utvrdi da je kreditni portfolio odobren preko Bobar banke, kao finansijskog posrednika, izlučno pravo tužilaca", navedeno je u prvostepenoj presudi donesenoj prije nekoliko dana.

IRB je tužbom pkušala da preuzme milionske iznose kredita koje je ranijih godina plasirala preko Bobar banke, a nakon što joj to likvidacioni i stečajni upravnici banke nisu dozvolili.

IRB se u tužbi pozivala na okvirni ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji koji je imala sa Bobar bankom, a kojim je bilo predviđeno da u slučaju likvidacije ili stečaja, ona preuzima svoje kredite i nastavlja da ih naplaćuje od krajnjih korisnika.

Međutim, u Bobar banci su im to pravo osporavali, tvrdeći da član ugovora kojim je to regulisano nije u skladu sa prinudnim propisima, te da je takva odredba nedopuštena, a samim tim i ništava i da se ne može primijeniti.

U obrazloženju presude, koja je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da tužioci nisu mogli steći izlučno pravo u skladu sa spornom odredbom ugovora sa Bobar bankom.

Navodi se i da je taj kreditni portfolio stečajna masa te da da je stečajni upravnik postupio u skladu sa zakonom kada je osporio izlučno pravo IRB-a.

„Zahtjev tužioca je neosnovan jer predmet izlučnog prava ne može biti novčano potraživanje, niti su fondovi vlasnici isprava koje čine krditni portfolio. Stoga tužioci ne mogu imati status izlučnih povjerilaca na osnovu ugovora o zajmu", navodi se u obrazloženju presude.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) je još početkom 2016. godinetužila Bobar banku zbog toga što joj tadašnji likvidacioni upravnik Mile Maksimović nije dozvolio da preuzme kredite koje je plasirala preko Bobar banke. U međuvremenu je tužba uređena.

Pored Bobar banke, IRB je po istom osnovu tužila i Banku Srpske, a ovom sporu nedavno jedonesena i pravosnažna presuda kojom je tužba odbijena.

Nakon što je dobila pravosnažnu presudu, Banka Srpske je iisplatila prve milione povjeriocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA