Djevojku držali u ropstvu deset godina

  • BiH
  • 26. May 2012.

Milenko i Slavica Marinković zatočili su i zlostavljali u svoj privatnoj kući državljanku Njemačke, izvjesnu Karlu.

Djevojku držali u ropstvu deset godina

Bračni par iz kalesijskog naselja Gojčin, iz zaseoka Karavlasi, Milenko i Slavica Marinković, posljednjih deset godina su u svoj privatnoj kući u ovom mjestu u ropstvu držali državljanku Njemačke, izvjesnu Karlu.

Ovaj nezapamćeni i stravični slučaj, u kome je djevojka premlaćivana, tjerana da radi najteže fizičke poslove, zlostavljana, dešavao se u nekoliko kuća na osami u podnožju brda Vis kod Kalesije.

Skrivena u podrumu

Slučaj je policiji prijavio stanovnik Gojčina Sead Makalić. Nakon opsežne istrage kalesijske policije, bračni par je uhapšen 17. maja ove godine, te predat u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Određen im je jednomjesečni pritvor.

Djevojka je nakon ispitivanja pregledana u bolnici i smještena je u sigurnu kuću. Cijeli slučaj nam je potvrđen i iz nekoliko policijskih izvora.

Sinoć smo posjetili Makalića, koji nam je prepričao detalje ovog slučaja, a koji se samo mogu vidjeti u najužasnijim horor filmovima. Također, Makalić nam je pojasnio otkud državljanka Njemačke u naselju Gojčin.

"Milenko je oženio jednu Njemicu, koja se zove Kristina, a koja živi u Austriji. Ona je sa sobom u našu zemlju dovela četiri kćeri. Jedna od njih je bila i ova zlostavljana djevojka, koja je imala svega devet godina kada je stigla. Ovdje su joj dali ime Bedina, a čuo sam da joj je pravo ime Karla. Ostale tri djevojke su se udale za Milenkovu braću", priča nam Makalić.

On navodi da je posljednjih godina sarađivao sa Milenkom, te da je on od njega nosio dijelove za automobil. Također, za nadnicu je kod njega obavljao i poljoprivredne poslove. No, kada je primjetio u kakvim uslovima živi djevojka, te nakon što je vidio kako je zlostavljaju Makalić je upozorio Milenka da prestanu. Kako ga ovaj nije poslušao, Makalić je cijeli slučaj prijavio policiji.

Kada su službenici policije stigli pred Milenkovu kuću, djevojke nije bilo. Sakrili su je u podrumu. Potom, Makalić je mobitelom fotografisao djevojku, nakon čega se policija počela ozbiljno baviti ovim slučajem.

Saslušana su četiri svjedoka, a potom je uslijedio nalog za hapšenje. Djevojka je pronađena prljava i mokra u šumi. Njena majka Kristina se nalazi u BiH, nije uhapšena, ali je pod nadzorom policije.

"Gledao sam šta sa nje rade. Nije jela nikako. Komada hljeba nije vidjela nikada u rukama. Jastuka pod glavom nije nikada vijela. Milenkova kćer i žena su je zlostavljali i udarali. Brat Milenkov, Miloš, natjera djecu da je udaraju, tuku. I ona plače. Lično sam to slušao i gledao. Kažem Milenku šta joj rade, a on odgovori: Ja uživam kad je udaraju, a ona plače. Stojim iz svega ovoga što sam rekao. I još će vam ljudi reći sve ovo", ispričao nam je Makalić, navodeći da su se monstrumi iživljavali nad djevojkom i na način da su joj sjekli lice.

Brojni lomovi

Ostali su ožiljci. Djevojci su, navodno, nakon mnogobrojnih lomova, ostale deformisane ruke. Također, monstrumi su je tjerali da jede mekinje (hranu za krave) i puštali pse da je ujedaju. Nakon ujeda, djevojki nikada nije ukazivana pomoć.

Mnogobrojni drugi stanovnici Gojčina, ali i susjednog sela Repuh, jučer su nam ispričali i druge detalje užasa kroz koji je prošla ova djevojka, a o čemu će naš list pisati u narednim brojevima. Kazali su nam da su djevojku više tukli i maltretirali, nego što je to činjeno u logorima tokom rata u našoj zemlji. Zbog čega je šutnja trajala ovoliko godina, vjerovatno će otkriti detaljnija istraga.

 

Foto: Oslobođenje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    7°C
  • 05:00

    5°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

199 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI