Građani da ne uzimaju lekove preko oglasa

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić apelovao je da građani ne uzimaju lekove koji se mogu nabaviti posredstvom interneta ili oglasa.

Građani da ne uzimaju lekove preko oglasa
"Verujte vašim doktorima, jer oni najbolje znaju o stanju vaše bolesti i koju terapiju izabrati", rekao je Škrbić povodom informacija o kubanskoj vakcini protiv raka.

On je istakao da taj lek nije registrovan ni u jednoj zemlji bivše Jugoslavije ili EU, kao i da je put do registracije veoma dug.

"Nekada prođe pet, 10 godina od osnovne molekule do registracije. Neću da prejudiciram, možda će studije koje će se raditi ili se možda već rade, ali mi nemamo informacija o tome, pokazati da on ima svoje mesto", rekao je Škrbić sinoć za Alternativnu televiziju.

U ovom slučaju, kaže on, treba uraditi detaljnu kliničku studiju da bi se videlo za koje vrste karcinoma i za koji stadijum je namenjen. Prema njegovim rečima, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" samo radi farmakološku analizu.

"Proći će godine dok ne budemo dokazali da li uopšte deluje i dok se, ako sve bude pozitivno, ne bude se našao u regularnim protokolima za lečenje malignih oboljenja. Mora proći veoma strogu kontrolu", dodao je Škrbić.

On je naveo da je farmaceutska komisija koja radi pri Inspektoratu Republike Srpske podnela prijavu tužilaštvu da se utvrdi činjenično stanje ukoliko Agencija za lekove nije odobrila reklamiranje leka.

Škrbić je naglasio da će se u tom slučaju medij, koji je reklamirao lek, naći na udaru zakona jer ga je prekršio i time doveo u zabludu one koji su eventualno mogli da kupe takav lek.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA