Izvorište "Grmić" snabdijeva 90.000 stanovnika Bijeljine

Na vodovodni sistem Bijeljine trenutno je priključeno 23.059 domaćinstava, 2.714 kućnih savjeta, 641 privredni subjekat, 1.835 samostalnih trgovinskih i zanatskih radnji te ostalih subjekata male privrede, podaci su preduzeća 'Vodovod i kanalizacija'.

Izvorište "Grmić" snabdijeva 90.000 stanovnika Bijeljine

Prema procjenama, sa vodovodnog sistema, sa izvorište "Grmić", snabdijeva se oko 90.000 stanovnika opštine Bijeljina.

Kapacitet izvorišta je 550 litara u sekundi, a kvalitet je zadovoljavajući. Kao prioritet razvoja vodovodnog sistema izvan grada, ističu u ovom preduzeću, je razvijanje transportnog sistema na sjeveroistočnom području Semberije, odnosno nastavak izgradnje sjevernog prstena od Broca prema Balatunu, Trnjacima i Dvorovima. Na ovom području živi oko 30.000 stanovnika.

Kao razlog prioritetnog rada na ovom području uzima se činjenica da na ovom prostoru živi veliki broj ljudi koji boluju od endemske nefropatije za koju se pretpostalja da je jedan od glavnih uzroka higijenski neispravna voda koja se koristi iz vlastitih bunara.

Realizacija izgradnje sjevernog vodovodnog prstena je u toku i u okviru ovog projekta predviđeno je da bude urađeno 6.300 metara distributivne vodovodne mreže.

Završetkom projekta na vodovodni sitem biće omogućeno priključenje 1.650 novih korisnika.

Iz bijeljinskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" upozoravaju da se upravo na ovom dijelu od Obarske do Velinog Sela, odnosno u sjevernom dijelu Semberije, pojavio gotovo zanemariv broj domaćinstava zainteresovanih za priključenje na gradsku vodu iako je, kako tvrde, kod velikog broja domaćinstava voda iz bunara koju koriste bakteriološki neispravna, odnosno ne odgovara standardu vode za piće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA