Obilježena krsna slava opštine Ugljevik

Slavske svečanosti u opštini Ugljevik počele su litijom ispred Hrama Svete Petke Paraskeve koja je prošla gradskim ulicama, nakon čega je tradicionalno ispred zgrade opštine prelomljen slavski kolač.

Obilježena krsna slava opštine Ugljevik
FOTO: Srna

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije čestitao je rukovodstvu i građanima opštine Ugljevik krsnu slavu i zaštitnicu Svetu Petku Paraskevu.

Episkop Fotije je poželio jedinstvo između Crkve, naroda i vlasti i naglasio da je to put Svetosavski, pravoslavni i Nemanjićki.

- Danas je litija pokazala to jedinstvo u Ugljeviku, a trudimo se da tako bude u svakom gradu i svakom mjestu na prostoru Eparhije zvorničko-tuzlanske i zato želimo jedinstvo i zajedništvo na dobrobit svih - rekao je episkop Fotije.

Vladika Fotije je istakao da Ugljevik polako postaje značajan duhovni centar.

Okupljamo se često i Bogu molimo za dobro ovog grada i svih žitelja njegovih. Danas je Sveta Petka sabrala pravoslavne Srbe širom svijeta, divna ugodnica Božija, a njeno poštovanje je sve veće i veće, njen kult se proslavlja u narodu - naveo je episkop Fotije.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić čestitao je krsnu slavu svim stanovnicima ove opštine uz poruku da Ugljevik treba i dalje bude napredna sredina, kao što je to i do sada bio.

- Da nas bude više, da budemo bolji i da u svemu imamo pomoć naše svetiteljke i zaštitnice Svete Petke Paraskeve - poručio je Perić u obraćanju.

On je zahvalio episkopu Fotiju što sabira srpski narod u ljubavi, liturgiji.

- Svi mi pod Majevicom u Ugljeviku u kojem ste učinili puno u duhovnom, graditeljskom, a prije svega u ljudskom smislu, iskazujemo vam veliku zahvalnost na svemu što činite za našu opštinu, ali i za cjelokupan ovaj kraj i srpski rod - zahvalio je Perić episkopu Fotiju.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić čestitao je građanima Ugljevika zaštitnicu i slavu - Svetu Petku Paraskevu.

- Svim građanima čestitam krsnu slavu sa željom da u dolazećim godinama naš Ugljevik bude ljepši, bolji i da ovu, ali i sve naredne slave, proslavimo u zdravlju, sreći, privrednom i kulturnom prosperitetu - rekao je Simić.

Slavskim svečanostima prisustvovali su predsjednik SDS Mirko Šarović, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, načelnik opštine Lopare Rado Savić, načelnik opštine Brod Zoran Vidić, župan slovenačke opštine Kidričevo Anton Leskovar, predstavnici makedonske opštine Kavadarci i brojni gosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA