Neusvajanje budžeta BiH ravno katastrofi

  • BiH
  • 28. May 2012.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda ocijenio je da bi neusvajanje budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine bilo ravno katastrofi za ovu državu.

Neusvajanje budžeta BiH ravno katastrofi

Bevanda je uoči sutrašnje sjednice Doma naroda, kada će biti prvo čitanje Predloga zakona o budžetu dostavljenog od Predstavničkog doma PS BiH, pozvao sve stranke na razmišljanje o posljedicama koje može donijeti neusvajanje budžeta.

"Svi oni koji glasaju protiv budžeta moraće odgovoriti na pitanja zašto robe iz BiH ne izlaze, zašto nema izvoza, zašto nećemo imati lokalne izbore u oktobru", rekao je Bevanda sarajevskom "Dnevnom avazu".

Premijer vlade BiH je kazao da niko nije prezadovoljan budžetom, ali da su svjesni šta bi privremeno finansiranje, na kojem je BiH "predugo za normalnu državu", donijelo.

Komentarišući odluku Stranke demokratske akcije (SDA), čiji su poslanici u Predstavničkom domu skupštine BiH glasali protiv budžeta, Bevanda je istakao da je, s druge strane, zadovoljan odlukom lidera opozicije da digne ruku za budžet.

Bevanda je kazao da su lideri političkih stranaka najavili ozbiljne razgovore o novonastaloj situaciji i da misli da će u narednim danima imati odgovore na sva pitanja u vezi s eventualnom rekonstrukcijom Savjeta ministara i u Vladi Federacije BiH.

Lider SDA Sulejman Tihić, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ponovio je juče da predstavnici te stranke ni sutra neće podržati budžet države za ovu godinu. On je kazao da je njihova osnovna primjedba da je budžet mali u odnosu na budžete entiteta i da će kao takav usporiti kretanje BiH ka evropskim i atlantskim integracijama. Ipak, Tihić je rekao da je uvjeren da će budžet i bez glasova SDA imati većinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 11:00

    10°C
  • 14:00

    13°C
  • 17:00

    15°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

183 cm

Promjena: 5cm

Sava Jamena

361 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI