Dizajn poslovnih prostora: Saveti za uređenje enterijera poslovnih prostora

Uređenje enterijera poslovnih prostora zahteva značajno drugačiji pristup u odnosu na onaj koji biste primenili na uređenje doma, budući da kancelarija sama po sebi ima za zadatak da svojim elementima podstiče efikasnost i olakšava izvršavanje radnih procesa. Nudimo vam, stoga, nekoliko saveta za uređenje prostorija za rad koji vam mogu pomoći da i u ovom domenu doprisete uspešnosti poslovanja vaše kompanije.

Dizajn poslovnih prostora: Saveti za uređenje enterijera poslovnih prostora

Ulaz i prijemni pult: Ostavite dobar prvi utisak

Prijemni pult i prostor sa kojim se klijenti i saradnici prvo susreću pri ulasku bi trebalo da šalju poruku u vezi sa pouzdanošću i stabilnošću vaše kompanije. Ovaj prostor bi svakako trebalo da bude funkcionalan i valjano osmišljen, a uz to bi se u smislu estetike na prvom mestu trebalo fokusirati na boje. Preporuka je da diskretne nijanse zelene unesete u prostor ukoliko želite da podstaknete spremnost a saradnju, budući da zelena boja opušta, a nju možete implementirati i dekoracijom u vidu saksijskih biljaka. Isto tako, plavim detaljima možete doprineti osećaju sigurnosti, jer ona takođe ima umirujući efekat. Ovo, međutim, nije strogo pravilo, te se u domenu samog izgleda poslovnog prostora uopšte, a naročito ulaza, prijemnog dela i čekaonice, pre svega preporučuje umerenost i sklad.

Kancelarija: Funkcionalnost kao imperativ

Kada je radni prostor u pitanju, određena estetika ne bi smela da se postiže nauštrb funkcionalnosti. Dakle, prilikom uređenja prostorija u kojima se odvijaju poslovni procesi na prvom mestu je potrebno isplanirati raspored nameštaja tako da one odgovaraju na zahteve obavljanja konkretne delatnosti kojom se bavite. Pobrinite se da radne površine budu dovoljno prostrane i da podržavaju svu potrebnu opremu za rad, kao i prilagođene načinu na koji se oprema upotrebljava. Jednako je važno da postoji adekvatan prostor u kojem će biti skladišten sav neophodan kancelarijski pribor, odnosno zalihe potrošnog kancelarijskog materijala, a zatim i onaj materijal koji se ne koristi svakodnevno u toku rada. Ukoliko kompanija raspolaže sa većim brojem prostorija i njeno poslovanje podrazumeva kompleksan proces rada, trebalo bi da postoji i mogućnost za prilagođavanje zasebnog prostora svakom od segmenata poslovanja.

Sala za sastanke: Dobra opremljenost i izolacija

Budući da sastanci imaju značajnu ulogu na putu ka postizanju poslovnog uspeha, veoma je važno da sale za sastanke budu adekvatno opremljene. Pod ovime podrazumevamo pre svega ekrane, table i opremu za projektovanje, a zatim i prikladno raspoređena mesta za sedenje i konferencijski sto. Ova prostorija ne bi trebalo da bude skučena i niskih plafona, već je poželjno da je odlikuje izvestan komfor i da atmosfera u njoj motiviše na razvijanje dobrih ideja i uspostavljanje novih saradnji. Ukoliko postoji mogućnost, dobro je da sala za sastanke bude pre svega zvučno izolovana od ostalih prostorija, ne bi li se izbegle eventualne distrakcije i da bi se i na ovaj način doprinelo fokusiranju na povod i temu sastanka, te i njegovu efikasnost. U vezi sa pomenutim distrakcijama, dekoracija ne bi trebalo da bude napadna. Kao i pri uređenju ostalih prostorija sa sličnom namenom, trebalo bi da se teži ka minimalizmu, a elementi dekoracije bi trebalo da budu relativno neutralni i jednostavni.

Prostor za neformalna okupljanja i odmor zaposlenih

Zbližavanje članova kolektiva u neformalnom smislu zaista ide u prilog uspešnosti poslovanja. Prijateljski odnos među zaposlenima će nesumnjivo doprineti ukupnoj atmosferi. Ukoliko za to imate mogućnosti, obezbedite prostor u okviru firme za sporadična manja druženja i okupljanja povodom obeležavanja određenih postignuća, rođendana zaposlenih i slično. S druge strane, ovaj prostor može biti i u svakodnevnoj upotrebi, te ga zaposleni mogu koristiti za vreme pauze za ručak. Obezbeđujući kolektivu ovakve uslove, poslaćete poruku da cenite trud zaposlenih i da imate na umu njihovo pravo na odmor u toku radnog dana. Dizajn ovog prostora bi trebalo da bude ležerniji i potrudite se da on sadrži dovoljno mesta za sedenje i obrokovanje. Dekoracija bi trebalo da bude vedra i da podstiče prijatna osećanja. Ovaj prostor možete sjediniti sa kuhinjom i uključiti šank, a zidove ukrasiti natpisima sa motivacionim porukama.

Odabir najboljih rešenja za uređenje vašeg poslovnog prostora zavisi od mnoštva faktora, a na prvom mestu od broja zaposlenih, vrste delatnosti i budžeta kojim raspolažete. U donošenje odluka ovim povodom je poželjno uključiti profesionalnu pomoć dizajnera enterijera. Ukoliko angažovanje dizajnera nije opcija, ovaj prostor možete i samostalno vrlo uspešno osmisliti, prateći određene smernice i imajući na umu doprinos uspešnosti poslovanja kao osnovni cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 05:00

    14°C
  • 08:00

    14°C
  • 11:00

    18°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

164 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 08. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI