Trivić: Novim zakonom utvrđeni strateški ciljevi obrazovanja odraslih

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da se novim zakonom o obrazovanju odraslih realizuju strateški ciljevi u ovom, kao i integralnom sistemu obrazovanja.

Trivić: Novim zakonom utvrđeni strateški ciljevi obrazovanja odraslih

Ti ciljevi su, kaže Trivićeva, usmjereni na unapređenje obrazovanja odraslih, odgovore na potrebe tržišta rada i pojedinaca za novim zanimanjima i vještinama, unapređenje mogućnosti za zapošljavanje, povećanje vrijednosti ljudskog kapitala i mogućnost socioekonomskog razvoja Republike Srpske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Osim toga, ovim zakonskim rješenjima omogućava se fleksibilniji sistem obrazovanja odraslih i njegova veća dostupnost, podrška tržištu rada i saradnja sa društvenim partnerima na ostvarenju navedenih ciljeva", rekla je Trivićeva obrazlažući Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih na sjednici Narodne skupštine.

Ona je dodala da je Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih usklađen sa Strategijom obrazovanja odraslih za period 2021. do 2031. godina, kao i sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Trivićeva je navela da su razlike između Nacrta i Prijedloga zakona nastale kao rezultat rasprave narodnih poslanika, zatim prijedloga, primjedaba i sugestija koje su iznesene na javnim raspravama, kao i dostavljenih prijedloga organizatora obrazovanja odraslih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prijedlogom zakona izmjenjen je član 13. i definisano da se formalnim obrazovanjem odraslih mogu baviti osnovne i srednje škole koje podnesu zahtjev za upis u Registar organizatora obrazovanja odraslih.

Obrazovanjem odraslih mogu se baviti i druge obrazovne ustanove kojima se daje mogućnost da obavljaju obrazovanje odraslih, a moraju da ispunjavaju materijalne, kadrovske i druge uslove u skladu sa važećim pedagoškom standardima i normativima za program za koji traže odobrenje.

"Takođe, propisano je da se ispunjenost uslova za izvođenje formalnih programa obrazovanja odraslih utvrđuje neposrednim uvidom komisija koju imenuje ministar", pojasnila je Trivićeva.

Ona je napomenula da će, uz nova zakonska rješenja, obrazovanjem odraslih moći da se bave svi organizatori obrazovanja odraslih uz uslove koji su propisani, kao i uz pojačane kontrole pri ogranizaciji i realizaciji različitih programa ovog obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA