Novaković Bursać: Ko proslavlja 1. mart, ne može i ZAVNOBiH

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da proslava 25. novembra, koji se u Federaciji BiH tretira kao takozvani "dan državnosti", predstavlja jedan od najdrastičnijih primjera lažnog i licemjernog odnosa tog dijela BiH kako prema sadašnjosti tako i prema prošlosti ove zemlje.

Novaković Bursać: Ko proslavlja 1. mart, ne može i ZAVNOBiH
FOTO: Srna

Patetični pokušaji falsifikovanja i distorzije bliže i dalje prošlosti, što u FBiH jesu dani koji se obilježavaju kao nepostojeći `državni praznici`, potpuno je pogrešan put u izgradnji stabilnosti i povjerenja složene zajednice kakva je BiH, jer unose dodatni nemir, nerazumijevanje i dovode do novih političkih konflikata, rekla je Novaković Bursać.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ona je naglasila da pozivanje na kontinuitet postojanja praznika iz vremena bivše SFRJ nema nikakav osnov u pravnom okviru BiH.

Prema njenim riječima, pitanje praznika u zemlji kojoj je Dejtonski sporazum i Ustav izmijenio unutrašnju strukturu i potvrdio novu političku realnost kroz postojanje Republike Srpske i FBiH nije i ne može biti tretirano kao pitanje kontinuiteta.

- Nova politička realnost zahtijeva i donošenje novog, usaglašenog zakona o praznicima na nivou BiH, što nikada nije učinjeno. Zato obilježavanje takozvanog `dana državnosti` u FBiH predstavlja pravno i političko nasilje bez presedana i zato su aspolutno u pravu svi zaposleni u zajedničkim istitucijama, uključujuči i ambasadore, koji danas normalno rade - rekla je Novaković Bursać.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ona je poručila da su kontinuitet i istorijsko nasljeđe ZAVNOBiH suštinski prekinuli oni koji su prije 30 godina organizovali referendum o otcjepljenju BiH iz nekadašnje Jugoslavije.

Tim referendumom, istakla je, srpskom narodu jasno je poručeno da politička volja i stav Srba o pitanju budućnosti BiH neće biti uvažen.

- Na taj način srušena je osnovna ideja ZAVNOBiH po kojoj je ova zemlja zamišljena kao `i srpska, i hrvatska, i muslimanska`, a ne kao kvazigrađanska ili bošnjačka, kako je danas u Sarajevu pokušavaju skrojiti. I zato, oni koji proslavljaju 1. mart, nikako ne mogu proslavljati i Dan ZAVNOBiH, niti imaju pravo da bilo koji od tih datuma proglašavaju `državnim` praznikom mimo volje srpskog naroda i institucija Republike Srpske - zaključila je Novaković Bursać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA