Dodik o 25. novembru: Bošnjački igrokaz i pokušaj revizije istorije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da 25. novembar koji se u Federaciji BiH (FBiH) obilježava kao "dan državnosti", nije praznik Republike Srpske.

Dodik o 25. novembru: Bošnjački igrokaz i pokušaj revizije istorije
FOTO: Srna

On je poručio da je to obilježavanje u FBiH samo bošnjački igrokaz koji nema veze sa realnošću i problem onih koji pokušavaju da vrše reviziju istorije.

Dodik je naglasio da je 25. novembar za Republiku Srpsku običan radni dan i istorijski datum kada su komunisti odlučili da održe zasjedanje ZAVNOBiH-a 1943. godine u Mrkonjić Gradu, kao pripremnog sastanka za održavanje AVNOJ-a 29. novembra 1943. godine kada su postavljeni ustavni temelji nove Jugoslavije.

- Ovi što pokušavaju da nam nametnu priču o 25. novembru kao važnom datumu zaboravljaju da je to bio pripremni sastanak za AVNOJ. Ja pitam - gdje je AVNOJ, kako je moguć ZAVNOBiH bez AVNOJ-a? - upitao je Dodik.

On je novinarima u Banjaluci izjavio da je to problem onih koji pokušavaju da vrše reviziju.

- Vidim da je to samo bošnjački igrokaz koji u suštini nema veze sa realnošću - rekao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, tadašnje odluke o BiH su potvrdile nešto što nije postojalo u istoriji.

- Sama činjenica da to Bošnjaci sada koriste kao neki dokaz da im je to datum za neku državnost govori o tome da oni nisu ranije postojali, da nema dokaza o tome, da je to bila administratvna oblast u vrijeme Austrougarske, a ne država - naveo je Dodik.

On napominje da BiH nije bila jedinstvena država kada se vraća u prošlost do Kotromanića, već da su bile posebne srpske države na tom prostoru, pa sve do Kraljevine Jugoslavije koja nije ni poznavala termin BiH, nego su na tom prostoru bile banovine.

Dodik je podsjetio da je tek ZAVNOBiH napravio neku priču o BiH, koja je u suštini bila realizacije ideje Komunističke partije po kojoj je glavni neprijatelj komunističke ideologije bila takozvana priča o velikosrpskoj buržoaziji.

- Da je to moglo da živi, živjelo bi. Da može danas da funkcioniše, funkcionisalo bi. Sve to nije bilo realno, ni tada, ni sada - naglasio je Dodik.

Dodik je izjavio da član Predsjedništva BiH Željko Komšić zagovara građanski princip u BiH, ali ga najbolje demantuje upravo 25. novembar 1943. godine kada je ZAVNOBiH rekao da tadašnja BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska već jednako svačija.

Dodik ističe da je za Republiku Srpsku pitanje konstitutivnosti naroda u BiH nesporno, dok Komšić zagovara građanski princip, koji nikad nije mogao proći.

- 25. novembar 1943. godine najbolje demantuje Komšića koji se u načelnom smislu smatra nasljednikom te ideologije i u tom pogledu apsolutno ne znam šta brani. Davno je propalo to što on brani i AVNOJ, a time i ta njegova priča - kaže Dodik.

Dodik je ocijenio da je Komšić beznačajna politička i veoma remetilačka figura u BiH koja je bitno narušila odnose Bošnjaka i Hrvata.

Povodom izjave Komšića da lideri SNSD-a i HDZ-a BiH ne mogu ništa u BiH sve dok ima ko da je brani, Dodik je rekao da nikoga ne napada.

- Suštinski je pogrešno da Komšić smatra da je BiH njegova i da on nešto brani. Dakle, realno on je beznačajna politička figura i u znatnom dijelu remetilačka politička figura u BiH koja je bitno poremetila odnose Bošnjaka i Hrvata - poručio je Dodik.

On je sa aspekta srpskog naroda u BiH podsjetio da su u nekom ranijem, pogotovo ratnom periodu Hrvati i Bošnjaci bili značajni saveznici, ali da su Hrvati shvatili da su u zabludi, pogotovo nakon što im se desio Komšić.

Dodik je rekao da su Hrvati u BiH sada vrlo svjesni situacije u kojoj su, odnosno da Bošnjaci nad njima hoće dominaciju, te da pokušavaju da ih svedu na beznačajnu manjinu i oduzmu im pripadajuća politička prava iako su konstitutivni narod u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA