Porodica generala Sarića: Bez adekvatnog liječenja, život će mu biti ugrožen

Članovi porodice, prijatelji i saborci generala Gorana Sarića, uputili su apel nadležnim institucijama da Sariću omoguće puštanje na slobodu kako bi nastavio s adekvatnim liječenjem, jer se već duže vrijeme bori protiv teške bolesti.

Porodica generala Sarića: Bez adekvatnog liječenja, život će mu biti ugrožen

- Neophodna mu je adekvatna medicinska pomoć kako bi nastavio liječenje, jer, ukoliko mu bude prekinuta terapija koju je primao u prethodnom periodu, njegov život će biti ugrožen, rekao je Vladimir, sin generala Sarića.

On je rekao da je Sud BiH ignorisao medicinsku dokumentaciju, sa dijagnozama, nalazima i mišljenjima eminentnih doktora, a gdje je jasno navedeno da se Goran Sarić već tri godine bori protiv opake bolesti.

- General Sarić ima 23 tumora i brojne metastaze, ali Sud BiH mu je uprkos činjenicama, odredio pritvor. Ignorisana je medicinska dokumentacija i mišljenje čuvene profesorice dr Danice Grijučić, koja je naglasila da je njegov pritvor, zapravo, ubistvo! Takođe, onkolog dr Radmila Rašeta, koja je njegov dr u UKC Banja Luka, u svom izvještaju je istakla da boravak u zatvorskoj jedinici, za Sarića, zbog zdravstvenog stanja, može biti sa brojnim komplikacijama i pogubno, rekao je Sarićev sin.

On je naglasio da porodica Sarić nije organizovala konferenciju za novinare, kako bi komentarisali djelo koje se generalu stavlja na teret.

- Neka sudski postupak ide svojim tokom, ali omogućite mu adekvatno liječenje, jer to ne može imati u pritvorskoj jedinici u Vojkovićima, apelovao je generalov sin i dodao da je u toku žalbeni postupak, ali postoji sumnja da će se svaki minut koristiti, da ostane duže u pritvoru.

On je podsjetio da je general Sarić uhapšen u 6 časova i 10 minuta, u petak, 3. decembra.

- Prvi put smo ga, nakon tog dana čuli 7. decembra, u utorak u 19 časova i 40 minuta, a porodica je dobila samo pet minuta za razgovor. Ono što je takođe šokantno je da je dozvoljeno tek nakon pet dana provedenih u pritvoru, da mu se dostavi čista garderoba, ne samo njemu, nego i ostalim koji su uhapšeni tog dana. Ono što nas najviše brine je da još, uprkos što smo odmah dostavili, nije dobio lijekove koje je neophodno da pije. To nije greška zatvora u Vojkovićima, jer oni postupaju po nalogu Suda BiH, rekao je Vladimir Sarić.

Predsjednik Boračke organizacije grada Bijeljina Miodrag Stevanović, naglasio je da kompletna situacija unosi nemir u boračku populaciju i da ne mogu da prihvate da su generalu Sariću uskraćena prava na liječenje, odnosno pravo na život!

Saborac i kum generala Sarića, Ratomir Draganić, podsjetio je da je Goranu Sariću u prethodnom periodu, suđeno u dva slučaja zbog ratnih zločina u Sudu BiH gdje je oslobođen od svih optužbi, uključujući i onaj koji se odnosio na Srebrenicu.

- Moram naglasiti da je riječ o čovjeku koji je uvijek bio spreman pomoći ljudima, bez obzira na vjeru i naciju, a ono što moram istaći je, da je sudija ovim činom, odnosno, određivanjem pritvora generalu Sariću, bez istrage koja će se voditi, potpisala smrtnu presudu! Pozivam institucije Republike Srpske i nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava građana, da apeluju na Sud BiH da poništi rješenje o pritvoru, da ga puste kući uz potrebne mjere, koje oni smatraju da trebaju, jer general, kao i u prethodna dva montirana procesa, neće bježati. Štaviše, lično je u prethodnim procesima govorio da nema od čega da bježi, jer je nevin, što se na kraju i dokazalo, poručio je Draganić.

“Konferenciji za novinare prisustvovali su i drugi generalov sin Dejan, te saborci i kućni prijatelji Bato Tešić predsjednik Udruženja VIII odreda Specijalne brigade policije MUP RS - Ilidža i Milan Stanić.”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA