I domaći i gosti trošili nemilice

Tokom praznika u BiH je ušlo skoro milion ljudi što je doprinijelo i punjenju kase ugostitelja i trgovaca, a u prilog tome govori podatak da je posljednja dva dana prošle godine promet u maloprodaji u Srpskoj dosegao skoro 90 miliona maraka.

I domaći i gosti trošili nemilice

U Poreskoj upravi RS naveli su za "Glas Srpske" da je evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Srpskoj 30. i 31. decembra 2021. godine iznosio 89,88 miliona maraka, dok je u istom periodu 2020. godine iznosio 72,16 miliona maraka.

- Prije pandemije, odnosno 30. i 31. decembra 2019. godine promet preko fiskalnih kasa iznosio je 91,79 miliona KM - naveli su u Poreskoj upravi.

Da se u prazničnim danima trošilo nemilice govori i činjenica da je i promet na "crni petak" koji šopingholičari čekaju cijelu godinu, bio višestruko manji odnosno posljednjeg petka u novembru prošle godine stanovnici Srpske potrošili su 24,5 miliona KM. Uzimajući u obzir taj podatak evidentno je da su u velikoj mjeri punjenju kase doprinijeli turisti koji su širom Republike boravili u vrijeme praznika.

Prema podacima Granične policije BiH, od 20. decembra prošle do 10. januara ove godine evidentirano je ukupno 1,9 miliona osoba, od čega 959.577 na ulazu u BiH. Prema podacima graničara, od 20. decembra 2020. godine do 10. januara 2021. evidentirano je ukupno 579.448 osoba, od čega 287.492 na ulazu u BiH.

- Imajući u vidu navedeno evidentno je da je u navedenom periodu došlo do povećanja prometa osoba preko granice za 229,13 odsto - naveli su u Graničnoj policiji BiH za "Glas".

Samo u Banjaluci tokom tri večeri novogodišnjih praznika bilo je oko 70.000 posjetilaca.

- Izuzev velikog broja gostiju iz regiona, mahom Slovenaca koji tradicionalno već godinama Novu godinu proslavljaju u Banjaluci, u ovom gradu boravio je i veliki broj gostiju iz Turske, Mađarske i Grčke - rekla je stručna saradnica za odnose s javnošću u banjalučkoj Turističkoj organizaciji, Branka Branković.

Veliku posjećenost u najluđoj noći zabilježili su i na mediteranu Srpske.

- Za novogodišnje praznike prema našim procjenama bilo je popunjeno oko 7.000 ležajeva - rekla je direktorka Turističke organizacije Trebinje, Mirjana Putica.

Rekordnu posjećenost u ovoj sezoni bilježe i na olimpijskoj ljepotici. Za 43 dana, kažu u Olimpijskom centru "Jahorina", na ovoj planini skijalo je 110.000 skijaša, što je za 50 odsto više u odnosu na isti period godinu ranije.

- Osim lokalnog stanovništva i gostiju iz regiona, veliki je broj turista iz Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njemačke, Rusije, pa čak i Singapura - naveli su u OC "Jahorina".

U Privrednoj komori RS kažu da su se svi ovi dolasci pozitivno odrazili na pojedine grane privrede, imajući u vidu činjenicu da su upravo turizam i ugostiteljstvo pretrpjeli najveću štetu usljed pandemije virusa korona.

- To je najugroženiji sektor i sigurno da je dolazak velikog broja turista doprinio da se bar jednim dijelom sanira šteta i da se rezultati poprave - rekao je portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

Za zaštitnike prava potrošača osim dolazaka veoma mnogo turista, punjenju kase doprinijelo je i poskupljenje.

- Došlo je veoma mnogo građana iz dijaspore koji su mnogo trošili. Zbog pandemije mnogi nisu dolazili i sada su iskoristili situaciju što kod nas nije bilo rigoroznih mjera, pa su ovdje i slavili i trošili - kazala je izvršna direktorka Udruženja potrošača "Don" iz Prijedora, Murisa Marić. Naglasila je da već krajem ovog mjeseca promet u maloprodaji sigurno neće biti ni približno jednak onome u praznično vrijeme.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja kaže za "Glas" da dobrim dijelom možemo zahvaliti sunarodnicima koji žive i rade u rasijanju, a koji su protekle dvije godine bili uskraćeni i da dolaze i da troše.

- Više od 25 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda zavisi od dijaspore. Međutim, u praznično vrijeme i domicilno stanovništvo je trošilo više, a na konačnu cifru u kasi uticao je i rast cijena što nije dobra vijest. Sve ovo s koronom dosadilo je svima, svi su se malo više opustili i samim tim i potrošnja je bila veća - rekao je Ljuboja.

Poželjna destinacija

Aleksandar Ljuboja je naglasio da je dobro što su turizam i ugostiteljstvo, kao najpogođeniji sektori u pandemiji uspjeli da naprave iskorak prema naprijed. On očekuje da se oporavak nastavi tokom cijele godine imajući u vidu da je Srpska kao destinacija veoma poželjna strancima prije svega jer je bezbjedna, a i cijene su za njih prihvatljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA