Praznici su prošli, kako da "preživite" do 1. februara?

Usred inflacije koja je zahvatila cejeli svijet, i nakon praznovanja kada se trošilo više (posebno u prehrambenim radnjama), sada ponovo treba naći balans i "držati korak" sa rastućim potrošačkim cijenama.

Praznici su prošli, kako da "preživite" do 1. februara?
FOTO: gyn9037/DepositPhotos

Ipak, to možda zvuči jednostavnije nego što, zapravo, jeste. Hrana je, naime, poskupila 30 odsto, prema najnovijem izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO).

Kako uštediti ako nema povoljnih opcija, čak i među istom vrstom robe, od različitih proizvođača? Nekih opcija, međutim, ipak ima.

"Matične" marke

Svi veliki trgovinski lanci imaju svoje brendove, gotovo za svaku vrstu proizvoda, i primjetićete da su oni značajno jeftiniji. Problem? Nisu dovoljno popularni. Istina, neke "kopije" možda nisu istog kvaliteta kao neki originalni keks ili čokolada, ali je i to više individualno pitanje.

Poredili smo dvije cijene ovih dana: na jednoj strani je popularan domaći keks, sa cenom od više od 100 dinara za manje pakovanje, dok sličan proizvod "matične" robne marke jednog lanca - košta upola manje.

Osim toga, mnogi veliki prehrambeni lanci često imaju i svoje autentične proizvode, počev od brašna i mlijeka, pa sve do praška za veš. Oni robu uglavnom uzimaju od provjerenih dobavljača, ali pošto se prodaje pod drugim brendom - cijena je niža.

Rok trajanja

Obratite pažnju na proizvode koji su pred istekom roka, uglavnom jogurt, slatkiši, upakovani suvomesnati proizvodi, jer su često sniženi 30 do 50 odsto, a uglavnom imate nekoliko dana "fore" da ih popijete/pojedete, što je i više nego dovoljno ako vas ima više u kući i ako je količina koju ste kupili relativno mala.

Akcije

One su tu da ih iskoristite, i ne znače da je neki proizvod loš. Takođe, savjet je da obilazite nekoliko trgovaca dok "ne uđete u štos", jer je određeni proizvod uglavnom stalno na akciji, samo ne u istom marketu. Tako se daje i konkurentska prednost svakom trgovcu da sniženi proizvod ponudi samo on - u datom momentu. Naravno, dešava se i da jedan isti artikal bude snižen u isto vrijeme, u svim vodećim prodavnicama u zemlji.

Birajte pametno

Ma koliko vam neke grickalice, slatkiši, pića i ostalo delovali kao "sitna para" u prvi mah, ako njima napunite korpu, na kasi ćete shvatiti da ste dali mnogo para za "usputnu hranu". Prije svake kupovine napravite spisak: ispišite koje osnovne namirnice vam trebaju, uključujući i voće i povrće, a tek onda na red dolaze slatkiši, čips, sredstva za održavanje kuće itd.

Pitajte sebe "Da li mi treba ovo?"

Ovdje dolazimo do momenta kada akcije nisu "rješenje" za sve. Dakle, ako neke proizvode nikada ne konzumirate ili koristite, nemojte ih kupovati ni na sniženju, prenosiTelegraf.

Radnje takođe imaju taktiku da često mijenjaju raspored u objektima, tako da uvijek morate da prođete kroz cijelu radnju kako biste došli do onoga što vam treba. Na tom "putu", mnogima se desi da s rafova pokupe i ono što im zaista ne treba, ali je sniženo ili im svojim natpisom/ambalažom "bode oči".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA