Ideje za moderno uređenje kuhinje i trpezarije

Kuhinja je mnogima od nas kutak u kome obožavamo da provodimo slobodno vreme pripremajući specijalitete po dobro naučenim, ali i po onim sopstvenim receptima. Priprema hrane je ujedno i posao koji zahtijeva dobru organizaciju prostora, pa je poželjno imati maksimalnu komociju kada se nađemo u kuhinji.

Ideje za moderno uređenje kuhinje i trpezarije

Trpezarija, kao prošireni dio kuhinje i mesto gde se okuplja porodica i dočekuju gosti, je takođe važan prostor u kome volimo da provodimo vrijeme.

Kako bismo još više uživali u svom prostoru, često imamo potrebu da ga osvježimo nekom zanimljivom dekoracijom, renoviranjem pojedinih dijelova ili jednostavnim preuređivanjem i promjenom rasporeda. Nastavite sa čitanjem i saznajte kako da na moderan način uredite kuhinju i trpezariju.

Uređenje radnog dela kao najbitnijeg dijela kuhinje

Radni deo je nekako najbitniji kada je riječ o kuhinji. Kako bismo ga osvježili i obogatili, idealno bi bilo zamijeniti radnu ploču. Ona može biti izrađena od kvalitetnog drveta, kao što smo navikli, ali budite sigurni da će uglačana mermerna ploča djelovati daleko modernije.

Pored toga, treba obaviti zamjenu kuhinjske sudopere i šporeta po potrebi. Ako se vaša kuhinja još uvijek sastoji od elemenata starih više od jedne decenije, verovatno će biti potrebno zamijeniti i sudoperu i šporet.

Četvrtaste sudopere su praktične i u tom pogledu najbolje su za kuhinju, ali imajte u vidu da će sudopere nešto zaobljenijih ivica ili čak one potpuno okrugle, izgledati dosta modernije. Šporet bi obavezno trebalo zamijeniti nekom novijom tehnologijom, kao što je ugradna ploča, jer će to na futuristički način obogatiti okruženje.

Fioke i police u kuhinji treba da budu praktične prije svega

Fioke i police je važno urediti tako da budu lako dostupne, što će rasteretiti površinu radnog dijela i samim tim mu dati elegantniji izgled i povećati prostor kuhinje. Kada su fioke i police u pitanju, drvo je gotovo jedini materijal pored stakla koji dolazi u obzir, pa se treba pozabaviti njihovim dizajnom, a ponajviše bojom.

Imperativ je da se boje u prostoru slažu, pa ako ne renovirate čitav prostor, gledajte da oni dijelovi koje menjate budu u boji koja odgovara okolini. Nikada ne koristite više od tri boje, jer to može potpuno poremetiti koncept, ma koliko elementi bili modernog dizajna.

Kako odabrati najbolju podnu oblogu?

Često zapostavljen, a izuzetno značajan dio svakog dizajna enterijera je pod. U kuhinji je, zbog specifičnosti namene prostorije, kao i u kupatilu, najbolje postaviti pločice. Međutim, postoji nekoliko alternativa koje ljudi sve češće koriste upravo kao kontru tradicionalnoj keramici.

Drveni podovi, kao što su parket, laminat ili bambus su vrlo jednostavnog izgleda i dobro se uklapaju u svaki ambijent. Međutim, danas se mogu naći veoma kvalitetne podne obloge od linoleuma, koje su svakako naša preporuka, ukoliko želite modernu kuhinju, jer imate izbor najrazličitijih dizajnova i boja.

Šank ili centralna radna ploča?

Visoki ili niski šank izgleda dosta primamljivo kada renoviramo kuhinju ili želimo da unesemo određeni novitet. Između radnog dijela i trpezarijskog stola uvijek ima malo prostora za šank koji bi značajno uljepšao ammbijent, ali da li je on najbolje rješenje?

Zapravo, moderne kuhinje se danas prave bez šanka, a umesto njega mnogo elegantnije izgleda centralna radna ploča ili centralni pult, koji služi kao dodatni radni deo. Tako će kuhinja i prostor između nje i trpezarije djelovati kao one kuhinje iz televizijskih emisija.

Trpezarijski sto i osvjetljenje treba da budu u centru pažnje

Dolazimo polako do trpezarije, a u njoj je ključno odabrati prave materijale od kojih je izrađen namještaj. Sto bi trebalo da bude iz jednog dijela, bez preloma površine i konkavnih uglova. Najbolje bi bilo da je izrađen od stakla ili drveta, sa eventualno metalnim detaljima, ali da ima tanku ploču i finu konstrukciju.

U zavisnosti od odabranog stola, isti stil je potrebno da prate i stolice ili da se barem po boji uklapaju. Na sto i stolice ne treba štedeti, jer su oni najupadljiviji objekti u prostoriji, pa je dobro da oni budu i najkvalitetniji.

Osvetljenje je od ogromnog značaja za trpezariju, iako je često na poslednjem mjestu, kada je riječ o uređenju. Jedan kvalitetan luster ili viseće svjetlo može biti u centru pažnje i značajno uljepšati ambijent, ako se napravi dobar izbor. Danas se u radnjama može naći izuzetno moderna viseća rasvjeta, samo treba voditi računa da se ne pretera, jer suviše luksuzan luster može odudarati od ostatka namještaja.

Koje boje bi trebalo kombinovati?

Kada je riječ o bojama, trendovi se mogu mijenjati iz godine u godinu, ali su uvijek klasične bijela, braon, siva ili čak crna, odličan izbor. Namještaj u navedenim bojama će se dobro uklapati međusobno, ali i sa mnogim raznolikim vrstama podova, tako da možete biti slobodniji.

Neke od modernih boja koje se u poslednje vrijeme sve češće sreću u dizajnu enterijera, a posebno kuhinja, su pastelne nijanse zelene i plave, a za nešto ženstvenije uređenje i roze boja. Ove dvije boje su zanimljive zbog svog umirujućeg i opuštajućeg efekta, koji je danas izuzetno važan u kućnom ambijentu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vam pomoći da preuredite kuhinju i trpezariju na moderan način.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA