U kakvoj su vezi bogovi i povlačenje „kitket“ čokoladica sa tržišta u Indiji

Asortiman „Hindu kitket“ u Indiji više neće biti dostupan u rafovima zbog optužbi za nepoštovanje verskih osećanja.

U kakvoj su vezi bogovi i povlačenje „kitket“ čokoladica sa tržišta u Indiji

Mnogi ljudi su izrazili ogorčenje što se omoti za čokoladice na kojima su likovi hinduističkih bogova mogu baciti u kante, zgužvati, ili se po njima može gaziti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kompanija „Nestle" je zato i povukla poseban asortiman svojih slatkiša, nakon sve brojnijih optužbi.

U pitanju je ograničena linija dobro poznate čokoladice lansirana kao deo globalnog asortimana „Kitket - napravi pauzu na putovanju", gde su na omotima motivi karakteristični za lokalne običaje ili umetnost.

Ali indijska verzija, koja je dizajnirana da promoviše zanate indijske države Odiša, izazvala je odbojnost javnosti, jer su na omotima bile prikazane slike hinduističkih božanstava Lorda Jaganata, Balabhadre i Mata Subhadre.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Mnogi su izrazili ogorčenje zato što bi omoti mogli završiti u „kanti za smeće, odvodima, kanalima" ili zgaženi, što bi bilo nepoštovanje bogova i hinduističke vere.

„Želeli smo da podstaknemo ljude da više saznaju o umetnosti i zanatima. Razumemo osetljivost ovakvih poteza, i žalimo ako smo nenamerno povredili osećanja ljudi", navodi se u saopštenju kompanije „Nestle".

Prošle godine kompanija „Nestle" se izvinila zbog pakovanja na kojem je netačno prikazan nacionalni park Lamjao uz informiciju da se nalazi u državi Megalaja, a ne Manipur, a pritom je na omotu bila i predstavljena crvena panda, vrstu koja uopšte i ne naseljava pomenuti park.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA