Identifikovan Gadafijev novac na računima u Švajcarskoj

Švajcarska vlada saopštila je da su identifikovana i zamrznuta sredstva vredna 830 miliona švajcarskih franaka koja pripadaju Moameru Gadafiju i bivšim predsednicima Tunisa i Egipta.

Identifikovan Gadafijev novac na računima u Švajcarskoj

Predsednica Švajcarskle i ministarka inostranih poslova Mišelin Kalm-rej govoreći na diplomastskom sastanku u Tunisu rekla je da sredstvima uključuju 360 miliona franaka koja verovatno pripadaju Gadafiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ona je takođe kazala da je Švajcarska dovela u vezu sa bivšim predsednikom Egipta Hosnijem Mubarakom oko 410 miliona švajcarskih franaka a 60 miliona sa svrgnutim predsednikom Tunisa Zine El Abidine Ben Alijem.

Švajcarska je naredila bankama i finansijskim institucijama da zamrznu ta sredstva koja verovatno pripadaju trojici diktatora iz severne Afrike da bi sprečili da se ti fondovi premeste. Vlada Švajcarske objavila je da su Tunis i Egipat već započeli pravne radnje da bi preuzeli sredstva.

Takođe je saopšteno da nijedna država nije još uvek pružila dokaze o mogućim kriminalim radnjama koje su povezane sa novcem. Švajcarska je zamrzla sredstva koja su povezana sa tuniskim diktatorom Ben Alijem i 40 njegovih saradnika 19. januara manje od nedelju dana pošto je on oteran sa vlasti u narodnom revoltu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sredstva Mubaraka i njegovih najbližih saradnika zamrznuta su 11. februara. Vlada Švajcarske poslala je diplomatske depeše u Tunis i Egipat krajem marta, objašnjavajući da moraju biti pruženi dokazi da bi vlasti procenile da li su ta dela kažnjiva po Švajcarskim zakonima. U oba slučaja novac će ostati blokiran tri godine dok dve zemlje ne ponude adekvatne dokaze.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA