Bela kuća neće objaviti fotografije

Predsednik SAD Barak Obama kazao je da Bela kuća neće objaviti fotografije ubijenog lidera Al Kaide Osame bin Ladena, javili su američki mediji.

Bela kuća neće objaviti fotografije

U izjavi za televiziju CBS Obama je objasnio da je Bela kuća razmatrala mogućnost da fotografije budu objavljene kao dokaz da je Bin Laden zaista ubijen u akciji američkih komandosa u Pakistanu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Procenjeno je, međutim, da su one veoma šokantne i da bi njihovo objavljivanje mogo da dovede do povećanja antiameričkog raspoloženja, pre svega u muslimanskom svetu.

"Značajno je za nas da obezbedimo da vrlo grafičke slike nekog ubijenog u glavu ne cirkulišu okolo kao podsticaj za dodatno nasilje ili propagandno oruđe. To nije ono što mi jesmo. Mi te stvari ne nosimo kao trofeje", rekao je Obama.

Pošto bi to moglo da ugrozi američke vojnike u Avganistanu i Iraku, ali i američke građane širom sveta, doneta je odluka da se fotografije ne objavljuju. Pošto su urađeni DNK testovi, "nema nikakve sumnje da smo ubili Osamu Bin Ladena", dodao je predsednik SAD.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema njegovim rečima, "Bin Laden je bio neko ko je zaslužio pravdu koju je dobio i mislim da su Amerikanci i ljudi širom sveta zadovoljni što ga nema. "Nema sumnje da je on mrtav, svakako da pripadnici Al Kaide nemaju sumnje da je on mrtav, tako da objavljivanje fotografija ne bi imalo svrhe", naglasio je on.

Obama je dodao da će, bez sumnje, uvek biti onih koji će to negirati, ali "činjenica je da više nećete videti Bin Ladena da hoda zemljom".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA