Bijeljinski gimnazijalci pravi uzor za omladinski aktivizam

Šest učenika Gimnazije “Filip Višnjić” u Bijeljini, pravi su uzor za omladinski aktivizam. Smatraju da je važno biti dobar u školi, ali da ih vannastavne aktivnosti izgrađuju kao ljude i ličnosti.

Bijeljinski gimnazijalci pravi uzor za omladinski aktivizam
FOTO: Bijeljina danas

Učenici bijeljinske gimnazije Sonja Mitrović, Kristijan Stojanović, Gorica Krstić, Džana Pašalić, Anastasija Gogić i Vojislav Durmanović, boravili su prošle godine mjesec dana u Sjedinjenim Američkim Državama u sklopu "Programa mladih lidera" koji organizuje američka ambasada u BiH. Tamo su se upoznali sa američkom kulturom koju su željeli približiti i svojim sugrađanima. Krajem marta mjeseca u Bijeljini je ova ekipa mladih, ali vrlo angažovanih gimnazijalaca organizovala festival „Fairfield".

„Mi smo u Americi boravili u septembru 2021. godine. Proveli smo tamo u sklopu razmjene, mjesec dana. Upoznavali smo se sa američkom kulturom i „Fairfield" festivalom smo htjeli pokazati i drugim ljudima šta smo to mi u Americi vidjeli i sa kakvom kulturom smo se upoznali " - kaže Sonja Mitrović, učenica III razreda Gimnazije „Filip Višnjić".

Festival je otvoren predstavom „Revizor", na kojoj su radili zajedno sa tinejdž teatrom „Sistem" . Ovi gimnazijalci se nadaju da će uspjeti da festival realizuju i naredne godine, te bi voljeli da on postane i tradicija.

„Pozivamo ljude kojima se ovaj festival svidio da ga podrže sljedeće godine, pošto tada nećemo imati podršku američke ambasade" - poručuje Sonja.

Vojislav Durmanović, učenik IV razreda bijeljinske gimnazije, bio je zadužen za književni dio festivala. Smatra da je to bio jedan prvorazredni događaj koji je malo prodrmao učmalu provincijsku močvaru svijesti.

„Imali smo književno veče, predavanje sa našim poznatim piscem Muharemom Bazduljem. Organizovali smo tribinu na temu - „Amerika kao alternativni zavičaj", o tome šta je zapravo Amerika i u kolektivnoj svijesti u i književnoj imaginaciji Evropljana i evropskog čitaoca, kao jedan prostor eskapizma i nova prilika za bijeg od aveti prošlosti. Tribina je bila izuzetno posjećena, prilično velika sala gradske biblioteke ovog puta je bila mala da primi sve zainteresovane posjetioce - kazao je Vojislav.

Učenica Džana Pašalić, kaže da je festival bio i prilika da se pristupi izradi murala u našem gradu koji je dio američke kulture i da su tražili posebno mjesto za njega.

„Odlučili smo da to bude dvorište stranih jezika Anglija, iz razloga što smo svi mi bili učenici te škole jezika i tu smo stekli prvi kontakt za engleskim jezikom, što je bila i polazna tačka da uopšte budemo dio ovog programa i sjajne priče. Mural nam je radila poznata naša umjetnica Marija Tica Kovačević i zaista je to odradila genijalno. Ljudima se zaista dopao. Mural poručuje mladim ljudima da će im se učenje stranog jezika i njihov trud, uvijek isplatiti" - ispričala nam je Džana.

Kristijan Stojanović, učenik III razreda Gimnazije „Filip Višnjić", kaže da je kao dio ovog projekta, jedna od važnijih stvari koju su htjeli postići, jeste promocija sličnih razmjena, jer su primjetili da mnogi njihovi vršnjaci iz drugih škola nisu ni znali za projekat „Youth Leadership Program".

"Nisu znali o tom projektu ništa, a imali su sve predispozicije da odu u Ameriku i da vide ono što smo mi vidjeli. Zato smo u američkom kutku organizovali jednu radionicu o svim tim programima razmjene i onome što može da bude izlazna karta za dalje i što može biti podsticaj za studiranje i stipendiju u inostranstvu. Ideja je bila da im prenesemo svoje utiske i da, na neki način, dožive naše iskustvo koje je stvarno bilo fenomenalno. Ne postoji suma novca koja bi mogla da kupi ili zamijeni to što smo doživjeli" - rekao je Kristijan.

Gorica Krstić, učenica IV razreda tvrdi da je jedan od ciljeva festivala bio da prenesu njihovo stečeno znanje u Americi i podijele ga nesebično sa drugim ljudima.

„Ovom prilikom smo, konkretno u našoj školi organizovali radionicu sa našim vršnjacima, gdje smo razgovarali o temama kojima kod nas nije posvećeno dovoljno pažnje, kao što su važnost mentalnog zdravlja i rješavanje konflikata u životu, jer su ovo neki prelomni periodi za nas, kada upoznajemo sebe. Cilj nam je bio da pokažemo mladim ljudima načine kako da se nose sa svojim problemima koje im budućnost donosi, da ih ohrabrimo, pošto smo u ovim godina prilično nesigurni i skloni da odustanemo od naših snova i ciljeva. Htjeli smo da ih podstaknemo da vjeruju u sebe, jer smo svi jedinstveni" poručuje Gorica.

Anastasija Gogić, učenica drugog razreda gimnazije Filip Višnjić, kaže da joj je velika čast što je imala priliku da bude dio ovog projekta. Ona je bila zadužena za organizaciju plesne radionice. Anastasija je takođe i jedan od osnivača „Kluba kritičkog mišljenja", gdje se bave raznim temama i aktivizmom mladih ljudi.

„Ovaj projekat nije samo divna priča i iskustvo za nas šest, već i podsticaj svim mladima da se bave aktivizmom. Zato što nas niko nije pitao da li imamo sve petice u školi, već samo šta smo sve uradili do sada tokom svog školovanja. Definitivno je sjajno kada vidimo da u našem malom gradu ipak ima mogućnosti za mlade ljude i da se trud i rad itekako mogu da isplate" - kaže Anastasija.

Festival je bio humanitarnog karaktera pa je tom prilikom sakupljen novac za višečlanu porodicu Husić iz Bijeljine.

„Djeca iz te porodice izgubila su nedavno majku, pa smo novac od karata i donacije koje smo dobijali proslijedili njima. Nadamo se da smo im bar malo olakšali" - poručuju ovi sjajni mladi ljudi.

 

"Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA