KAD SE ŽIVOT PREOKRENE Srednjoškolcima iz Bijeljine ispričali svoja loša iskustva iz saobraćaja

Statistički pokazatelji ukazuju da se najveći broj saobraćajnih nezgoda događa zbog nepoštovanja ograničenja brzine i da čak 40 do 50 odsto njih, čija je posljedica smrtni ishod, zapravo nastaju zbog nepropisne brzine, rekao je danas u Bijeljini pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović.

KAD SE ŽIVOT PREOKRENE Srednjoškolcima iz Bijeljine ispričali svoja loša iskustva iz saobraćaja
FOTO: Srna

"Apelujemo na vozače da brzinu prilagode uslovima i stanju na putevima", izjavio je Stanimirović novinarima na početku preventivne kampanje "Lako je brzinu smanjiti".

Stanimirović je rekao da ovaj resor, u saradnji sa svim subjektima bezbjednosti saobraćaja i lokalnim zajednicama, sprovodi razne vrste kampanja, s ciljem povećanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

"Cilj današnje kampanje je uticanje na svijest vozača da obavezno poštuju saobraćajne propise. Brzina je jedan od osnvnih rizika u saobraćaju i naučno je dokazano da povećanje brzine u slučaju nastanka udesa dovodi do većih udarnih brzina i težine tjelesnih povreda", rekao je Stanimirović.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Mladen Petrović kaže da je danas organizovano nekoliko aktivnosti - od simulatora koji pokazuju važnost vezivanja pojasa, do poligona za mlađu djecu.

"Dodijelili smo i šest auto-sjedalica, te održali predavanja za srednjoškolce", rekao je Petrović i dodao da će ove aktivnosti biti održane u još nekoliko gradova u Srpskoj, među kojima i u Istočnom Sarajevu.

Jelica Lubura iz Auto-moto saveza Srpske ukazala je da je raznim istraživanjima dokazano da oni koji prekoračuju brzinu mahom čine i druge saobraćajne prekršaje.

"Ako se njihova prosječna brzina poveća za dva kilometra na čas, rizik za nezgodom se značajno povećava, a broj udesa se povećava i za više od 20 odsto", rekla je Lubura.

Ona je upozorila da, što je veća prosječna brzina kretanja, veća je i sudarna brzina, a što su one veće - teže su i posljedice saobraćajki, te je cilj preventivnih aktivnosti uticaj na vozače da shvate važnost vožnje u skladu sa propisima.

"Prema našim podacima, više od 50 odsto vozača vozi brzinom do 10 kilometara na čas iznad ograničenja", rekla je Lubura.

Radenko Knežević, ispektor za bezbjednost saobraćaja u Policijskoj upravi Bijeljina, rekao je da je stanje u toj oblasti za četiri mjeseca ove godine povoljno, budući da se dogodilo značajno manje saobraćajnih nezgoda sa poginulim i teže povrijeđenim licima.

"U prva četiri mjeseca evidentirano je 59 saobraćajnih nezgoda, što je za oko 35 odsto manje nego u istom periodu lani. U njima je 14 lica teže povrijeđeno, a 59 lakše. Najčešće su se saobraćajne nezgode događale zbog nepropisne brzine", rekao je Knežević i dodao da Policijska uprava Bijeljina raspolaže sa četiri savremena radarska sistema, među kojima je i "presretač".

On je naveo da su ti sistemi prošle godine evidentirali 19.630 prekršaja prekoračenja brzine.

"Na području Policijske uprave Bijeljina instalirano je i 12 stacionarnih radara, koji će u narednom periodu kontrolisati brzinu", rekao je Knežević.

Šef kabineta gradonačelnika Mladen Arsenović zahvalio je organizatorima što su prepoznali Bijeljinu kao mjesto u kojem će ova akcija biti sprovedena.

Prethodno je održano predavanje "Kad se život preokrene" za učenike srednjih škola, gdje je Milan Srdić iz Novog Sada ispričao da je prije 14 godina vozio motor bez opreme, doživio nezgodu, povrijedio kičmu i probio glavu na dva mjesta.

"Pokušao sam da se provučem između kombija i ivičnjaka, te sam pao sa motora. Nakon takvih povreda život se skroz menja i morate da smognete snage da krenete dalje. Porodica i prijatelji su mi olakšali da krenem dalje. Po izlasku iz bolnice sam upisao Fakultet za bezbednost u saobraćaju i danas sam saobraćajni inženjer", rekao je Srdić.

Bojan Šuvira je, takođe, ispričao svoje loše iskustvo iz saobraćaja.

"Nastaradao sam kada sam imao 21. godinu, bio sam suvozač kada smo se vraćali iz izlaska, a vozač je bio pijan. Život nakon toga je psihički težak, ali je lakše uz porodicu i prijatelje. Danas ću đacima pokušati da prenesem da je moguće da se svakome ovako nešto dogodi i da izvuku pouku da ne sjedaju sa pijanim vozačima", rekao je

Cilj sprovođenja preventivne kampanje "Lako je brzinu smanjiti" je povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj smanjenjem broja vozača koji voze nepropisnom ili neprilagođenom brzinom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA