Višković: Pokušavamo da nađemo odgovore na inflaciju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu 356 miliona KM.

Višković: Pokušavamo da nađemo odgovore na inflaciju
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Višković je naveo ova sredstva prije svega idu na povećanje plata, penzija, socijalnih i boračkih davanja, te da ova stavka ukupno iznosi oko 167 miliona KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Poljoprivredi je doznačeno 24 miliona KM više nego što je u budžetu bilo planirano, te naš agrarni budžet od 75 miliona je sada već dostigao 99 miliona KM, a imamo namjeru i da u narednom periodu mljekarima pomognemo određenim mjerama - rekao je Višković novinarima u Prnjavoru.

Takođe, dodao je on, planirano je i da se za jednokratnu pomoć za borce, penzionere i mlade od 18 do 30 godina izdvoji oko 50 miliona KM.

- Javne investicije u budžetu za 2022. godinu bile su na nivou 150 miliona KM, a sada rebalansom izdvajamo dodatnih 90 miliona KM, što će biti oko 240 miliona KM - rekao je Višković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je podsjetio da je u budžetu za prošlu godinu za ovu stavku bilo izdvojeno oko 90 miliona KM.

- Ekonomski analitičari smatraju da se sa inflacijom i krizom može boriti kroz povećanje javne potrošnje i investicija. Tako da upravo povećanjem plata, penzija, izdvajanjem jednokratnih pomoći i drugih davanja, kao i kroz javne investicije pokušavamo da nađemo odgovore na inflaciju koja je ovdje sa nama i za koju nismo krivi - rekao je Višković.

Budžet Republike Srpske za ovu godinu iznosi 4,024 milijarde KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA