SZO o širenju majmunskih boginja: Ne znamo da li samo vidimo vrh ledenog brijega

Šefica odjeljenja za pandemije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Silvi Brian kaže da se "neobično" širenje virusa majmunskih boginja može lako obuzdati pravim mjerama.

SZO o širenju majmunskih boginja: Ne znamo da li samo vidimo vrh ledenog brijega
FOTO: Depositphotos

IzSZO upozoravaju da bi 200 slučajevamajmunskih boginja registrovanih posljednjih nedjelja u svijetu, izvan zemalja u kojima virus učestalo cirkuliše, moglo biti samo početak, podsjeća londonski dnevnik Gardijan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Ne znamo da li samo vidimo vrh ledenog brijega tj. ima li mnogo više slučajeva koji su neotkriveni", rekla je Brian u petak na brifingu.

Otkako je Velika Britanija prvi put otkrila slučaj majmunskih boginja 7. maja, skoro 200 zaraženih je prijavljeno SZO iz država koje su udaljene od zemalja u kojima je ovaj virus endemski, a evropski Centar za prevenciju i kontrolu bolesti procijenio je da ima 219 takvih slučajeva.

Slučajevi infekcije virusom majmunskih boginja iznenada su otkriveni u više od 20 zemalja širom svijeta, uključujući SAD, Australiju, Ujedinjene Arapske Emirate i još skoro desetak zemalja EU.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Špansko ministarstvo zdravlja saopštilo je juče da je do sada potvrđeno 98 slučajeva, dok je u Velika Britanija trenutno 90 potvrđenih infekcija.

Portugal je u međuvremenu registrovao 74 slučaja, saopštile su juče zdravstvene vlasti te zemlje, dodajući da su sve infekcije detektovane kod muškaraca, uglavnom mlađih od 40 godina.

Argentina je juče potvrdila prva dva slučaja majmunskih boginja u Latinskoj Americi.

"Još smo na samom početku ovog događaja, znamo da ćemo u narednim danima imati još slučajeva", rekla je Brian predstavnicima država članica koji prisustvuju skupštini SZO u Ženevi istakavši da nema mjesta za paniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA