Vozači napune više od trećine Fonda za zaštitu životne sredine

Ukupni prihodi Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske tokom prošle godine iznosili su nešto više od devet miliona KM, a više od trećine prihoda dolazi od vozača u Srpskoj.

Vozači napune više od trećine Fonda za zaštitu životne sredine

Tako su prihodi Fonda po osnovu naknade za zagađivanje životne sredine za motorna vozila iznosili gotovo 3,6 miliona konvertibilnih maraka. To je tačno 37,36 odsto od ukupnih prihoda Fonda.

Ova nankada je definisana Zakonom o zaštiti vazduha, a vozači je plaćaju od 1. januara 2019. godine.

Prilikom registracije svih motornih vozila plaća se naknada za zagađivanje životne sredine. Iznos zavisi od starosti motora i kubikaže.

Za novije automobile naknada iznosi oko tri marke, a za starija oko 10 maraka.Cilj je da vlasnici automobila koji više zagađuju životnu sredinu plaćaju veću naknadu, a manju oni koji imaju i manje "zagađivače".

Naknada se plaća na osnovuOdluke o jediničnim naknadama za zagađivanje životne sredine za motorna vozila , koju je donijela Vlada RS na osnovuZakona o zaštiti vazduha.

- Sve pare od te naknade biće iskorištene za projekte smanjenja zagađivanja životne sredine i za projekte energetske efikasnosti. To postoji u cijeloj Evropi i okruženju- poručio je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu živtone sredine, kada je odluka stupila na snagu.

Po osnovu naknada za obnovljive izvore i efikasnu kogeneraciju, po Zakonu o obnovljivim izvorimaenergije i efikasnoj kogeneraciji, Fond je uprihodovao oko 2,4 miliona KM.

Od naknade za zaštitu voda, propisane Zakonom o vodama , Fond je prošle godine dobio oko 2,1 milion KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA