Sastanak u Gradskoj upravi: Nije postignut dogovor o otkupnoj cijeni pšenice

Otkupna cijena pšenice treba biti usklađena sa cijenom u okruženju, a Gradska uprava učiniće sve da semberski poljoprivrednici ne budu oštećeni - zaključak je današnjeg sastanka gradonačelnika Bijeljine LJubiše Petrovića sa predstavnicima mlinoprerađivača i udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Sastanak u Gradskoj upravi: Nije postignut dogovor o otkupnoj cijeni pšenice

- Danas nismo čuli jasan, precizan i definisan stav od mlinoprerađivača, te smo zakazali još jedan sastanak za 28. jun. Između redova, čuli smo da bi cijena mogla biti oko 63 pfeninga, koliko se očekuje da će biti u Srbiji, ali mi insistiramo da bude uvećana za troškove transporta, odnosno za 3 do 4 pfeninga. Povećali smo podsticaj za proizvodnju pšenice na 3 pfeninga po kilogramu, što je za 50 procenata veća premija od prošlogodišnje, a naše opredjeljenje je da i sledeće godine povećamo podsticaje. Prema podacima sa terena, prinosi će, i pored primjenjenih agrotehničkih mjera, biti manji za 20 do 25 procenata nego prethodnih godina. Osnovni i glavni problem poljoprivredne proizvodnje Republike Srpske su upropaštene robne rezerve, zbog toga ne možemo da imamo stabilnost na tržištu i imamo divljanje cijena pšenice, brašna i hljeba, kao i niza drugih osnovnih životnih namirnica - istakao je gradonačelnik Petrović.

Predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić takođe smatra da je nepostojanje robnih rezervi najveći uzrok aktuelnih problema, kao i da postoji mogućnost da većina poljoprivrednika na ovim prostorima prestane da se bavi poljoprivredom, te da u Semberiji nastavi da posluje samo dvadesetak krupnih proizvođača.

- Opet je, kao i svake godine, problem otkupna cijena pšenice. Mlinoprerađivači imaju svoje kalkulacije, oni čekaju okruženje, a mi poljoprivrednici nemamo šta čekati, jer kombajni ovih dana treba da uđu u njive, a skladišne kapacitete nema nijedan, a posebno mali, poljoprivredni proizvođač. Tražili smo od Ministarstva spoljne trgovine BiH, a imamo pravo na to, da se pokuša zabraniti uvoz pšenice, bar na 90 do 120 dana - dodao je Bakajlić.

Vlasnik mlina „Pavlović" iz Gornjeg Crnjelova Čedomir Pavlović rekao je da dogovor na današnjem sastanku nije postignut jer još nije počela žetva u okruženju, kao i da očekuje da će otkupna cijena pšenice biti oko 60 pfeninga po kilogramu.

- Mi još uvijek nemamo formiranu otkupnu cijenu pšenice, a cijena ječma je 60 pfeninga po kilogramu. U ponedeljak treba da bude formirana otkupna cijena pšenice u Srbiji, za koju se očekuje da će biti oko 310 evra, a u Hrvatskoj će pšenica biti malo skuplja. Prilikom otkupa pšenice ćemo, kao i dosad, ispoštovati naše dosadašnje dobavljače i platićemo po cijeni usklađenoj sa onom u okruženju. Niko neće biti oštećen, čak će naši vjerni dobavljači biti nagrađeni. U utorak ujutru ćemo imati tačno cijenu pšenice. Zbog trenutnog stanja u Evropi i nedostatka skladišnog kapaciteta, nismo u situaciji da obezbijedimo uslužno skladištenje žitarica - naglasio je Pavlović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić smatra da nas očekuje nedostatak pšenice i da je potrebno obezbijediti dovoljno domaće pšenice za građane.

- Mislim da bi najrealnija otkupna cijena pšenice ove godine bila istovjetna cijeni pšenice u Srbiji i Hrvatskoj, uvećana za troškove transporta. Razumijemo mlinare i njihove teškoće u prodaji svog domaćeg brašna, ali i mi poljoprivredni proizvođači tražimo razumijevanje, jer ne možemo svake godine raditi sa gubicima, a ovogodišnja proizvodnja nas je koštala oko pet puta više nego u prošloj godini - dodao je Radić.

Direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina Zlatan Lazarević očekuje će se konkretna otkupna cijena pšenice znati do utorka.

- Gradonačelnik, gradsko Odjeljenje za poljoprivredu i Agrarni fond su, kao odgovorni ljudi, organizovali sastanak na ovu temu i prošle godine, iako nemamo nikakve zakonske nadležnosti prema kojima bi uslovili mlinare na formiranje određene cijene. Na današnjem sastanku predstavnici udruženja proizvođača izlazili su sa konkretnom cijenom pšenice, dok su mlinari mudro ćutali. Trenutno su razlike u stavovima dvije strane veoma velike jer imamo udruženje koje misli da cijena treba da bude 82 pfeninga po kilogramu, a od mlinara smo „između redova" mogli čuti cijenu od oko 60 pfeninga - istakao je Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 11:00

    15°C
  • 14:00

    15°C
  • 17:00

    14°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

140 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

322 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 09:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI