G7 namjerava prikupiti 600 milijardi dolara kao odgovor Kini

Kineska investicijska šema uključuje razvoj i programe u više od 100 zemalja sa ciljem stvaranja moderne verzije drevnog trgovačkog puta Puta svile od Azije do Evrope.

G7 namjerava prikupiti 600 milijardi dolara kao odgovor Kini
FOTO: Depositphotos

Čelnici grupe G7 obećali su u nedjelju da će prikupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava u pet godina za finansiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju i suprotstavljanje kineskoj inicijativi Pojas i put.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Američki predsjednik Joe Biden i ostali čelnici G7 pokrenuli su "Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i ulaganja" na svom godišnjem okupljanju u Schloss Elmau u južnoj Njemačkoj, prenosi Hina.

Biden je rekao da će Sjedinjene Američke Države osigurati 200 milijardi dolara u obliku bespovratnih sredstava, saveznih fondova i privatnih ulaganja u idućih pet godina za podršku projektima u zemljama s niskim i srednjim dohotkom koji doprinose borbi protiv klimatskih promjena, poboljšanju globalnog zdravlja, jačanju ravnopravnosti spolova i digitalne infrastrukture.

Dodao je da bi dodatne stotine milijardi dolara mogle doći od multilateralnih razvojnih banaka, državnih fondova i drugih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Želim biti jasan. Ovo nije pomoć ili milosrđe. To je ulaganje koje će se isplatiti svima", rekao je Biden, dodajući da će to omogućiti zemljama da "vide konkretne prednosti partnerstva s demokratijama".

Evropa će u istom razdoblju mobilizirati 300 milijardi eura za izgradnju održive alternative kineskoj inicijativi Pojas i put koju je kineski predsjednik Xi Jinping pokrenuo 2013. godine, najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Investicijski impuls

"Na nama je da damo pozitivan i snažan investicijski impuls svijetu i pokažemo našim partnerima u svijetu u razvoju da imaju izbor i da namjeravamo istupiti u solidarnosti kako bismo zadovoljili njihove razvojne potrebe", rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare zajedno sa čelnicima Njemačke, Italije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Japana.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson nisu bili prisutni, ali i njihove zemlje sudjeluju u inicijativi.

Kineska investicijska šema uključuje razvoj i programe u više od 100 zemalja sa ciljem stvaranja moderne verzije drevnog trgovačkog puta Puta svile od Azije do Evrope.

Opipljiva korist

Dužnosnici Bijele kuće rekli su da je kineska inicijativa Put i pojas pružila malo opipljive koristi zemljama u razvoju.

Biden je kao primjer ulaganja SAD-a istaknuo nekoliko vodećih projekata, među njima i projekt razvoja solarne energije u Angoli vrijedan dvije milijarde dolara uz potporu ministarstva trgovine, američke izvozno-uvozne banke, američke tvrtke AfricaGlobal Schaffer i američkog projektanta Sun Africa.

Zajedno sa članicama G7 i Evropskom unijom, Washington će pružiti tehničku pomoć od 3,3 miliona dolara Institutu Pasteur de Dakar u Senegalu za proizvodnju raznih cjepiva.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) također će dati do 50 miliona dolara u idućih pet godina u globalni fond Svjetske banke za poticanje dječje skrbi.

Friederike Roder, potpredsjednica neprofitne organizacije Global Citizen, rekla je da bi najavljena ulaganja mogla biti "dobar početak" prema većem angažmanu zemalja G7 u zemljama u razvoju.

Članice G7 prosječno izdvajaju tek 0,32 posto njihovog bruto nacionalnog dohotka od obećanih 0,7 posto za pomoć zemljama u razvoju, rekla je Roder.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA