Sindikat apeluje na nadležne da sklone radnike sa sunca

Za građevinske radnike nema predaha i njihov posao ovisi o potpisanim rokovima gradnje, a ne od vremenskih uvjeta, pa tako iz Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske apleuju na nadležne da što prije donesu akt kojim će doći do preraspodjele radnog vremena, te da se radnici što prije sklone sa sunca.

Sindikat apeluje na nadležne da sklone radnike sa sunca
FOTO: bogdan.hoda/DepoitPhotos

Visoke temperature su uveliko počele, a u toku ove sedimice se najavljuju temperature i više od 40 stepeni.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske, kazala je za "Nezavisne novine" da apleuju da se donese bilo kakav akt koji će primorati poslodavce da sklone radnike sa vrućina.

"Mi apelujemo na poslodavce da sklonu ljude sa ovih vrućina, da se izvrši preraspodjela radnog vremena, a na nadležnim ministarstvima je zadatak da i oni pokušaju zaštiti ljude određenim aktom, odnosno koje su to temperature na kojima nije dozvoljen rad", rekla je Vrabčićeva.

Kako je istakla, od dest sati ujutru kreću visoke temperature i traju do 18 časova, a kako navodi najbolje bi bilo da radnici ne rade od 11 do 17 časova.

"Najbolje bi bilo da se zajedno dogovore sindikat i nadležna ministarstva šta uraditi. Najgore je da se nešto nameće i najbitnije je da se ljudi smaknu sa ovih vrućina", rekla je Vrbačićeva.

Prema njenim riječima, postoje radovi koji se mogu završiti unutra, a bitno je napraviti pravilnu preraspodjelu rada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA