Građani u BiH se ne žale na rast cijena, zaprimljeno manje od 10 prijava

  • BiH
  • 02. Jul 2022.

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH u ovoj je godini zaprimila preko 400 različitih žabi potrošača, no iznenađujuće mali broj njih odnosio se na porast cijena u trgovinama i na benzinskim pumpama, rečeno je Feni iz te institucije.

Građani u BiH se ne žale na rast cijena, zaprimljeno manje od 10 prijava
FOTO: minervastock/DepositPhotos

U najvećoj mjeri žalbe su se odnosile na sektor usluga od opšteg ekonomskog interesa (snabdijevanje energijom, voda, telekomunikacije), sektor usluga u trgovini (roba s nedostatkom, garantnim rokovima), sektor turizma (propušteni aranžmani), kažu iz spomenute institucije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pritom napominju kako se iznenađujuće mali broj žalbi, ispod 10, odnosio na rast cijena, promjene cijena roba i usluga u trgovinama robe široke potrošnje (prehrana, tekstil) i benzinskih pumpi.

"Žalbe su u koordinaciji s nadležnim entitetskim i županijskim inspektoratima razmatrane i prema istim su rješavani predmeti", navode iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Iz te institucije ponovno apeliuju na potrošače da vode računa o različitim cijenama istih ili sličnih proizvoda na različitim prodajnim lokacijama te u skladu sa tim donose odluke o kupovinama. Uz to, da sve nepravilnosti koje uoče prijave Instituciji ombudsmana ili inspektoratima te da vode računa o budućoj kupovini kod svih onih trgovina kod kojih je uočeno kršenje prava potrošača i "kazne" iste odabirući njihovu konkurenciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Takođe podsjećaju kako su u februaru ove godine donijeli preporuku vladama entiteta i Brčko distrikta BiH da u saradnji s nadležnim ministarstvima odnosno odjeljenjima usvoje dodatne mjere neposredne kontrole cijena te da uspostave održive mehanizme robnih rezervi i vrše pojačano ulaganje u razvoj domaće proizvodnje.

Pored navedenog, Institucija je u ovoj godini održala javne konsultacije s inspekcijskim tijelima vezanim za online trgovinu kao i sastanak s Federalnom upravom za inspekcijske poslove u cilju ostvarenja kvalitetnije saradnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA