"Ugovor sa SPC nije potpisan tajno" Abazović o 100 dana Vlade Crne Gore

Predsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović poručio je danas da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom nije potpisan tajno, već da je tom činu prisustvovovalo 30 osoba.

"Ugovor sa SPC nije potpisan tajno" Abazović o 100 dana Vlade Crne Gore
FOTO: Srna

Abazović je to rekao odgovorajući na pitanja novinara na pres konferenciji povodom 100 dana rada vlade i istakao da se o Temeljnom ugovoru sa SPC priča 10 godina, a u posljednjih 20-30 dana vrlo intenzivno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Govorili smo da će to biti uskoro, i sad neko kaže – mi smo iznenađeni. Izabrali smo formu u dogovoru sa SPC. Oni su, zbog ukupne klime, da ih neko ne bi uvlačio u političke igre, rekli da će između dve varijante – na presu ili u državnoj rezidenciji, tiho – da se odluče za jednu – rekao je Abazović.

Podsjetio je da je 31. jula rekao da ne zna tačan datum i dodao da ga tada zaista nije znao, nije znao, kazao je, da će to biti 3. avgust.

– Desilo se da bude baš tog dana. Lično sam mislio da će da bude 6. Ili 14. avgusta, prilikom dolaska patrijarha u Crnu Goru. Svako ko je častan reći će da sam bio u pravu. Nije potpisan tajno, potpisan je ispred 30 ljudi. Mediji nisu bili, ali su obavešteni kad je potpisan – precizirao je premijer.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na pitanje novinara da li će njegova vlada preživjeti 19. avgust kada će se u parlamentu glasati o povjerenju izvršne vlasti, Abazović je kazao da ne zna, piše Telegraf.

Istakao je da svako ko bude glasao za nepovjerenje njegovoj vladi znači da želi da Crnu Goru vrati unazad i anulira Temeljni ugovor sa SPC.

– Neki žele da nas vrate u blato nacionalizma – rekao je Abazović.

Prethodno Abazović je rekao da su svi prioriteti njegove vlade završeni ili su pred okončanjem u protekih 100 dana vlasti i dodao da je njegova vlada spremna da Temeljni ugovor potpiše i sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

– Spremni smo da to uradimo i sa (kanonski nepriznatom) CPC. Ne postoji restrikcija da krenemo i ka tim aktivnostima – rekao je.

Govoreći o ispunjenim prioritetima vlade, Abazović je rekao da je tu nastavak borbe protiv korupcije, zatim prilagođavanje pregovaračke strukture, regulisanje odnosa s verskim zajednicama, priprema ljetnje turističke sezone, nastavak reforme javne uprave.

Govorio je i o investicijama, nastavku ekonomskih reformi, povećanju penzija, kao i da je juče, kako je rekao, potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC uspešno okonačan odnos s jednom vjerskom zajednicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA