Istražujemo: Koje su najpoznatije atrakcije Bosne i Hercegovine

Rodno mesto Emira Kusturice i Zdravka Čolića, koje su na svetsku mapu stavili gastronomski specijaliteti i prijatne note sevdalinki, zaslužuje mnogo više pažnje nego što dobija. Od verskih objekata do neukroćene prirode, širom Bosne i Hercegovine nalaze se lokacije vredne vaše pažnje. Prođimo zajedno kroz 10 posebno zanimljivih atrakcija koje nikako ne smete propustiti.

Istražujemo: Koje su najpoznatije atrakcije Bosne i Hercegovine
FOTO: Pixabay

Mostovi kao simboli Bosne i Hercegovine TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Razglednice iz Bosne i Hercegovine ponosno na sebi nose mostove, raskošne građevine na kojima se pisala istorija. Vi ih možete poneti u svom džepu, ali ih ipak prvo posetite. Mostovima Bosne i Hercegovine caruje na Drini ćuprija. Od zaborava sačuvan rečima Ive Andrića, most Mehmed-Paše Sokolovića u Višegradu daleko je prepoznatljiv po svojim lukovima. U bistroj reci oslikava se čak 11 lukova, stvarajući magičnu sliku koja ostavlja bez daha. Korene vuče čak iz 16. veka, a do danas je uspeo da zadrži svoj šarm zbog kog je jedna od najposećenijih atrakcija Bosne i Hercegovine. Nemojte zaboraviti da se zaustavite na centru mosta i uživate u širokom pogledu koji se pruža.

U srcu Mostara dočekaće vas Stari most, arhitektonsko dostignuće koje impresionira turiste i starosedeoce još od 16. veka. Obgrljen rustičnom atmosferom i arhitekturom, ovaj kameni most prevešće vas preko Neretve, sa jednog na drugi kraj istorijskog jezgra Mostara. Pored upečatljivog izgleda, Stari most poznat je i po dugoj tradiciji skokova u hladnu vodu, koja svakog leta okuplja najhrabrije skakače. Bilo da želite da mu se divite iz daleka ili planirate da prošetate njegovom kaldrmom, sigurno će vam ostati u lepom sećanju.

Sarajevo ili Banja Luka - Gde su uzbudljivije atrakcije?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ispijanje domaće kafe uz ratluk sa pogledom na sebilj zvuči kao pravi mali raj, zar ne? Upravo to vas očekuje u prestonici Bosne i Hercegovine, koja se kotira visoko na našoj listi destinacija koje morate posetiti makar jednom u životu. Šetnja kroz Sarajevo, epicentar suživota naroda i religija, sprovešće vas kroz lepezu atrakcija, mirisa i ukusa Balkana. Ako se pitate odakle početi, Baščaršija je naš odgovor. Istorijski centar ispunjen je uličicama koje se presecaju i nose tajne starih zanata, lokalima u kojima ćete pojesti najkvalitetnije ćevape na Balkanu, radnjicama i prodavnicama suvenira i rukotvorina. Nakon što obiđete svaki pedalj, odmorite se kraj velikog sebilja, uživajući u igri golubova i radovanju Sarajlila koji se susreću. Pozivamo vas da posetite stranicu Sarajevo i otkrijete najbitnije turističke detalje o ovom uzbudljivom gradu.

Ukolilo je istraživanje građevina iz 15. veka više vaš fah, ne smete propustiti Banja Luku. Tvrđava Kastel ne samo da je najstariji spomenik kulture ovog grada, već je i jedna od najposećenijih atrakcijama na obalama Vrbasa. Da li ste znali da su upravo u Banjalučkoj tvrđavi pronađeni ostaci neolitskog naselja? O tome da je Kastel takođe bio i vojno utvrđenje svedoče sačuvana oružanica i tornjevi. Ovaj spomenik prve kategorije danas čuva rimske artefakte, poput sarkofaga iz Šargovca, galeriju pod nazivom Kamena kuća, kao i igralište u kom će uživati mališani dok se stariji goste u restoranu nacionalnih specijaliteta. Zvuči prilično primamljivo, zar ne?

Izleti do vodopada Bosne i Hercegovine

Još jedan od simbola ove lepe zemlje jesu njeni magični vodopadi. U blizini Mostara dočekaće vas Kravica, vodopad impozantnih slapova koji se spuštaju sa čak 28 metara visine. Među turistima voljen je i zbog svog širokog korita u kom je kupanje moguće, a često se vide i grupe ljudi koje uživaju u vodi iz svojih gumenih čamčića. U Jajcu će biti drugačija atmosfera, kako se vodopad na Plivi ne nalazi u dalekoj prirodi već u srcu starog dela grada. Ovaj vodopad, u narodu najpoznatiji kao vodopad u Jajcu, može se pohvaliti kvalitetno uređenom okolinom i time što je postao nova lokacije na kojoj se okupljaju skakači.

 

Za sve vas u potrazi za adrenalinom ispunjenim odmorom tu je Štrbački buk, ponos reke Une. Nekoliko slapova stvara vodenu zavesu koja doseže čak 24 metra. Jedna duža šetnja uzvodno pored obale, koju su nekad krasile brojne vodenice, dovodi vas do Martinbrodskih slapova. Tokom leta i u proleće ovo je idealna lokacije za rafting i uzbudljivu borbu sa brojnim slapovima. Ali, poseban je doživljaj je tokom zime, kada se pretvara u bajkovitu prirodnu ledenu dvoranu.

 Osetite se kao olimpijski sportista

Ili ste ih uživo pratili, ili su vam o njima pričali, ali zimske Olimpijske igre u Sarajevu niste mogli da propustite. Na svega par kilometara od centra Sarajeva nalaze se nekadašnji domaćini i današnji rekreativni centri. Buđenje u planinskoj kući na Jahorini poseban je ugođaj, a ako želite da se oprobate u skijanju tu je preko 20 km skijaških staza na kojima se ori smeh početnika. Ukoliko sebe pak smatrate profesionalcem u ovom otmenom sportu vrhovi Bjelašnice, koji prelaze 2.000 metara, biće idealni za vas. Ljubitelji planinarenja u proleće i posmatrači ptica posebno će voleti zaštićeno područje planine Trebević, u okviru kog su do danas sačuvani ostaci bob-staza iz 1984. godine.

Naši koferi se polako pune, dok nas priroda i bogata istorije Bosne i Hercegovine zovu. Pre nego što krenete na put, posetite sajt Bookaweb.com i pročitajte blog Atrakcije u Bosni i Hercegovini od kog vas deli samo jedan klik! U njemu vas očekuju korisne informacije i po koja zanimljivost, a sigurni smo  da će uspeti da vas ubedi da ovu lepu zemlju što pre iskusite.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA