Bijeljina: Pocenat zaraženih koronom do 80 odsto od broja testiranih

U Bijeljini se od kraja juna povećava broj osoba pozitivnih na virus korona i procenat zaraženih dostiže do 80 odsto od broja testiranih pi-si-ar metodom, rekao je Srni epidemiolog gradskog Doma zdravlja Mladen Grujičić.

Bijeljina: Pocenat zaraženih koronom do 80 odsto od broja testiranih
FOTO: Arhiva / ATV / Screenshot

On kaže da je i kod testiranja brzim antigenskim testovima izuzetno visok procenat zaraženosti, između 40 i 50 odsto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"To govori da smo mi u novom talasu korone i da treba biti oprezan", ističe Grujičić i preporučuje vakcinaciju protiv korone, primanje treće ili četvrte doze, posebno za ljude iz imunokopromitovanih grupa kao što su stariji od 65 godina i oni koji boluju od hroničnih bolesti.

Epidemiolog ocjenjuje da su vakcine imale efekta u prethodnom periodu borbe protiv virusa korona i da su spasile mnoge ljudske živote.

"Za razliku od prethodnih talasa, sada je prisutno više simptomatologije gornjeg respiratornog trakta, klasično se opet javlja temperatura, ali pored toga imamo kihanje, glavobolje, curenje iz nosa i kod nekih osoba i kašalj, koji je bio dominantniji u prethodnim talasima korone, a sada je manje prisutan", naveo je Grujičić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema njegovim riječima, kao u prethodnim talasima, najveći broj inficiranih virusom korona su srednje i starije životne dobi.

"Bez obzira na sve priče da je ovaj talas ipak nešto blaži i lakše su kliničke slike, nažalost, i sada imamo smrtnih ishoda, zbog toga apelujem na građane da se vakcinišu protiv korone i da, po potrebi, koriste i mjere lične zaštite", poručio je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA