Dok Evropom vlada nezapamćena suša, pojedinci u Srpskoj za sušu optužuju Protivgradnu zaštitu

Godinama brane usjeve od grada. Sačuvali su tone prinosa, najviše u voćnjacima. Kome je zasmetala protivgradna zaštita Republike Srpske? Iako je jedan od najmodernijih i najefikasnijih, Sistem protivgradne preventive zasmetao je Vladimiru Usorcu. Otišao je i korak dalje - traži njegovo ukidanje.

Dok Evropom vlada nezapamćena suša, pojedinci u Srpskoj za sušu optužuju Protivgradnu zaštitu

Iako je poljoprivrednik koji je od nadležnog ministarstva zasigurno dobio najviše podsticaja, predsjedniku Udruženja poljoprivrednika -proizvođača mlijeka, Vladimiru Usorcu, naprasno je zasmetao sistem protivgradne zaštite. Iako nije stručnjak, procijenio je da su protivgradne rakete uzrok suše. Tvrdi i da je taj sistem neeefikasan zbog čega su ga ukinule mnoge zemlje.

- Jedino mi ovdje u BiH imamo protivgradnu zaštitu, nema je ni Srbija ni Hrvatska. Mislimo da ta protivgradna zaštita nanosi više štete nego koristi - tvrdi Usorac.

Ovom izjavom, Usorac je pokazao elementarno neznanje u ovoj oblasti, a demantuju ga i stručnjaci. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Prva je neistina da se protivgradna zaštita ne vrši nigdje u Evropi. Protivgradnu zaštitu imaju Španija, Francuska, dijelovi Švajcarske, NJemačke, Austrije, čitava Mađarska, Rumunija, Bugarska, Rusija, Moldavija i Srbija - istakao je direktor Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović.

Usorac u neutemeljenim optužbama otišao je i korak dalje optužujući Protivgradnu zaštitu da je upotrebom srebro-jodida u protivgradnim raketama izazvala sušu. Efekat je upravo suprotan - padavine se pospješuju, tvrde meteorolozi.

- Mi ne možemo da utičemo generalno na premještanje oblaka, da ih usporavamo, zaustavljamo. Ne možemo ih umanjiti i prosto uticati da negdje pada, a negdje ne - kaže meteorolog Nikola Todorović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Milenko Čekić, operater na lanseru za protivgradne rakete, objašnjava da raketa natjera u oblaku da se kiša ispada, a led istopi.

Većina udruženja ne podržava zahtjev Vladimira Usorca. Voćari su posebno iznenađeni nerealnim zatjevom.

- Imam samo riječi hvale za protivgradnu preventivu jer unazad nekoliko godina stvarno su efikasni. Sa velikim brojem raketa, ljudstvom i opremom su na zavidnom nivou kada vidimo šta se dešava u Hrvatskoj i drugim zemljama - kaže Zoran Kovačević, voćar iz Turjaka.

Mladem Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedora, ističe da bi ipak struka trebalo da ima posljednju riječ.

- Vidimo da suša nije samo kod nas, ona je i u Italiji i svim ostalim državama koje nemjua protivgradnu preventivu - dodaje Marjanović.

Očito, nekome je zasmetalo što je u posljednjih nekoliko godina u modernizaciju uloženo 25 miliona maraka i sa dva savremena meteorološka radara i sve većim brojem automatskih lansera stvoren najefikasniji sitem u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA