INTERNET BONTON Ponašanje na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama ponašajte se kao što se ponašate u “stvarnom životu”. Imajte iste stavove koje inače imate i na isti način komunicirajte sa prijateljima i ostalim članovima mreže. Trudite se da pišete gramatički pravilno i poštujte pravopis.

INTERNET BONTON Ponašanje na društvenim mrežama

Nikada ne činite radnje i ne pišite nešto što ne bi rekli u stvarnom životu, budite čak i oprezniji na mreži. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na isti način vaspitavajte i vašu djecu.

Nemojte da budete u zabludi da ako komunicirate sa grupom prijatelja u zatvorenoj Facebook ili Viber grupi – niko drugi ne može da vidi šta pišete! Možda ne može u tom trenutku, ali moći će sutra, prekosutra ili za mjesec dana, kad neko od članova grupe izgubi telefon, ili mu neko na prevaru preuzme kontrolu nad nalogom. Ili kad neko baci pokvaren telefon ili odnese u nepouzdan servis. Mogućnosti su brojne!

Budite pristojni prema drugima i uvijek imajte na umu da sve što nije dozvoljeno u stvarnom životu, nije dozvoljeno ni na društvenim mrežama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Uvijek pratite novosti koje društvene mreže uvode u svhu zaštite privatnosti. Često posjećujte stranicu sa podešavanjima i uključite ograničenja koja se nude u svrhu zaštite ličnih podataka. Sasvim je dovoljno da samo ime i prezime i eventualno grad u kojem živite bude izloženo javnosti, sve drugo je nepotrebno.

Nikada nemojte od nepoznatih ljudi tražiti da vam budu prijatelji samo da bi podigli “broj prijatelja”. To nije pristojno i može vas samo dovesti u neprijatnu situaciju.

Ne zatrpavajte prijatelje porukama koje šaljete “samo da bi nešto poslali”, a koje sadrže stvari ili linkove koje njima nisu interesantni.

Ne pišite ružne stvari o vašem poslu, šefovima, poslovnim problemima, a koje ne bi rekli javno pred svima – u kancelariji.

Ako ste uzeli bolovanje, ne postavljajte fotografije sa bazena, provoda, noćnog izlaska.

Ne objavljujte termine kada nećete biti kod kuće “idemo večeras na svadbu”, “sutra krećemo na more”… to su POZIVNICE za lopove.

Ne postavljajte fotografije koje vas mogu kompromitovati. Možda je to zabavno kada imate 18 godina, ali neće biti zabavno kada budete imali 25 i budete tražili posao. Kompanije na prijemu za posao provjeravaju Internet profile kandidata. Izgovor samom sebi “obrisaću nalog” nije dovoljan, jer sve što ste objavili bilo kada, negdje je sačuvano. Neko je preuzeo. Neko će iskoristiti.

Ne zauzimajte ekstremne stavove o bilo čemu! O politici, vjeri, društvenim pojavama. Možda ćete se kasnije predomisliti.

Privatnim i porodičnim problemima nije mjesto na društvenim mrežama. Ako želite da porazgovarate sa prijateljem o vašim ili njegovim problemima… izađite u grad, u park, u kafe bar.

Dobili ste dijete. To je divna i radosna vijest. Vi ste ponosni roditelj i želite svima pokazati predivnu bebu, ali ne zaboravite da na taj način narušavate privatnost vašeg djeteta. Privatnost djeteta je na prvom mjestu, a broj lajkova… to je nebitna stvar.

Da li će vaša beba, kad poraste i bude imala 15 godina, biti srećna što je “cijeli svijet” vidio u takvom izdanju koje je vama tada izgledalo “super”.

Uvijek se zapitajte: Šta sam ja u stvari dobro uradio za svoje dijete zato što sam objavio njegovu fotografiju na Intenetu? Ako je više odgovora protiv nego za – ne radite to! Uvijek Vi budite prvi koji svoje dijete štitite!

Kakav stav će imati dijete kad vidi svoju fotografiju za nekoliko godina? Kako će se osjećati kad sazna da su tu fotografiju vidjeli njegovi vršnjaci, nastavnici, poslodavci, poslovni partneri? Objavom vi oduzimate djetetu pravo na izbor.

Fotografije na kojima je dijete vama i vašoj porodivi “preslatko, uspjelo, zabavno, zanimljivo…“ neke zlonamjerne osobe gledaju na sasvim drugi način. Internet predatori pretražuju fotografije djece kako bi pomoću njih stvarali lažne profile, a koje bi onda koristili u komunikaciji sa drugom djecom.

Ako baš ne možete da odolite vašem porivu za skupljanje lajkova, onda bar ne objavljujte fotografije Vaše djece bez odjeće, u kupaćim kostimima ili donjem rublju!

Objavljivanjem fotografija vašeg djeteta odajete više informacija o njegovoj lokaciji ili navikama svog djeteta nego što ste svjesni.

Tekst je nastao u sklopu projekta "Surfaj sigurno!" koju finansira Grad Bijeljina, a sufinansira UG "Impact" Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA