"Pavgord" uplatio Srpskoj 42,3 miliona KM

Preduzeće "Pavgord" iz Foče uplatilo je Republici Srpskoj 42,3 miliona KM za većinska potraživanja koje je ova kompanija kupila od institucija RS a koja se odnose na Fabriku glinice "Birač" u stečaju.

"Pavgord" uplatio Srpskoj 42,3 miliona KM

Ovo je za "Nezavisne novine" potvrdila Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske, koja je kazala da je uplata sredstava počela već prošle sedmice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Još u prošli petak je uplaćen novac Ministarstvu finansija RS i Poreskoj upravi, a u danas je uplaćen novac za ova dva fonda", kazala je Vidovićeva.

Na ovaj način, predstavnici "Pavgord-a" ispunili su najave da će novac za kupljenja potraživanja uplatiti prije zvaničnog roka, a to je bio 12. septembar.

Iz Vlade Srpske ranije je saopšteno da će nakon uplaćenog novca biti izmirene sve obaveze "Birča" prema republičkim institucijama i preduzećima, uključujući i povezivanje penzionog staža za zaposlene u "Birču" (za period dok nisu usplaćivani doprinosi).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na taj način omogućeno je izmirivanje sljedećih potraživanja: Ministarstvu finansija (11 miliona KM), Poreskoj upravi (12 miliona KM), Fondu PIO (6 miliona KM), Fondu zdravstvenog osiguranja (5,8 miliona KM), Vodama Srpske (885.000 KM), te Elektro Bijeljini (5,7 miliona KM).

Podsjetimo, Vlada RS jednoglasno je krajem jula prihvatila ponudu privrednog društva "Pavgord" iz Foče u iznosu od 42.378.785,00 KM za otkup potraživanja republičkih institucija u stečajnom postupku nad imovinom privrednog društva "Birač" a.d. Zvornik.

Saopšteno je da je prilikom prijava za otkup potraživanja, prema Informaciji Ministarstva finansija, zaprimljeno ukupno sedam samoincijativnih ponuda, ali  da je "Pavgord" jedini ponuđač koji je dostavio bankarsku garanciju.

Na prodaju potraživali negodovali su zaposleni radnici u "Alumini" iz Zvornika, tvrdeći da je prodaja izvršena netransparentno, i zahtijevajući da se sve vrati na početak, kako bi i oni imali još jednu priliku da kupe ova potraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA