Iz Amerike i Kanade po novi osmijeh dolaze u Srpsku: Dentalni turizam iz godine u godinu sve više cvjeta

Dolazak pacijenata u Republiku Srpsku zarad stomatoloških usluga u posljednje vreme sve više je primetan.

Iz Amerike i Kanade po novi osmijeh dolaze u Srpsku: Dentalni turizam iz godine u godinu sve više cvjeta
FOTO: minervastock/DepositPhotos

Shodno tome da pravi oblik ove grane turizma u Republici Srpskoj zvanično ne postoji, prema riječima naših sagovornika uglavnom se radi o dolasku pacijenata koji su iz naših krajeva otišli da žive i rade u zemljama okruženja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Poseban interes primjetan je u vrijeme odmora, te ljetnje i zimske sezone.

– Ljeto koje je iza nas svjedoči tome da su ambulante imale puno posla, i za očekivati je da pred Novu godinu bude ista situacija. Puštanjem aerodroma i jeftine cijene letova doprinjele su tome da raste broj posjetilaca i mimo sezone, a da ne pričam o tome da su cijene u Republici Srpskoj dosta povoljnije u odnosu na okruženje, doprinose osjetnom pomaku u razvoju dentalnog turizma u naših zemlji – priča dr Saša Dabić, specijalista oralne hirurgije i predsjednik Komore doktora stomatologije RS.

Kako nam je rekao najbrojniji pacijenti su iz Austrije, Njemačke i Švajcarske, ali ovog ljeta čak ni okean nije bio prepreka, te su ljudi iz Sjedinjenih američkih država i Kanade dolazili u Srpsku po stomatološke usluge, a kako i ne bi uzevši u obzir omjer cijene i kvaliteta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Prošle godine smo pokušali sa Ministarstvom trgovine i turizma organizovati klaster na nivou hotela, banja i privatnih bolnica u Banjaluci, međutim nije to zaživjelo. Shodno tome ambulante uglavnom pojedinačno rade na dolascima pacijenata, ali svakako to ne umanjuje značaj dentalnog turizma za Republiku Srpsku. Možemo vidjeti koliko je novca u Srpskoj ostalo, ako uzmemo u obzir ugostiteljstvo, privatne medicinske zdravstvene ustanove i vjerujem da je to veliki pomak za sve – pojašnjava Dabić.

Dodaje i to da Banjaluka zbog svog geografskoj položaja ima mogućnost da iskoristi priliv pacijenata, i da bi po njegovom mišljenju dobro došlo otvaranje avio linija prema Rusiji.

– To je veliko tržište, a mislim da smo im mi dosta bliži i interesantiniji po načinu života, nego na primjer zemlje poput Brazila ili Meksika, gdje trenutno odlaze zarad stomatoloških usluga. Mislim da bi Banjaluka, a i sama Republika Srpska dodatno zaživjela od takve vrste priliva novca – kaže dr Dabić.

Sanja Č., rodom iz Novog Grada, koja živi u Njemačkoj već nekoliko godina, kaže za „Novosti“ kako odlazak zubaru gotovo uvijek obavlja kada dođe u rodni kraj, iz više razloga.

– Prvenstveno kvalitet rada i profesinolanost ljekara su uticali na to da kontrole i sve druge intervencije obavljam kada dođem u Republiku Srpsku. Takođe, cijene usluga su mnogo povoljnije, pa zašto ne spojiti ugodno sa korisnim – kaže nam naša sagovornica.

Prema navodima Turističke organizacije Republike Srpske, dentalni turizam  je u posljednjih nekoliko godina postao izuzetno popularan.

– Stomatološke intervencije, kvalitetan rad i niže cijene stomatoloških usluga u odnosu na zemlje okruženja, motiv su dolaska značajnog broja gostiju u našu zemlju. Osim takvih usluga, posjetioci konzumiraju i druge usluge što donosi većem sveukupnom prometu u Srpskoj – kažu iz TORS-a za „Novosti“.

Uzevši u obzir njihove podatke sa terena postoji značajno interesovanje za ovaj vid ponude.

– Bolje uvezivanje stomatoloških ordinacija sa pružaocima usluga smještaja, ugostiteljskim objektima, turističkim agencijama i drugim subjektima iz oblasti turizma, postoje mogućnosti da se dentalni turizam još više unaprijedi. Samim tim, kreiranjem višednevnog turističkog programa, mola bi se uraditi kvalitetnija promocija ovog vida turističke ponude – zaključuju iz Turističke organizacije Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA