Post-electio

Latinska izreka Postbellum bi na našem glasila period nakon rata, a s obzirom da (kod nas) izbori i jesu na neki način rat, verbalni, razmišljao sam da taj izraz stavim u naslov ovog teksta, ali možda je ipak preciznije Post-electio. U svakom slučaju, izbori su iza nas, i šta nam njihov ishod donosi?

Post-electio
FOTO: G. Živanović/Bijeljina danas

Republika Srpska:
Ništa značajno. SNSD sa poznatim dvojcem koji (opet) mijenja uloge, tako da što se tiče kursa politike Republike Srpske, on se neće značajno mijenjati, iako tek treba da se formira vlada, gdje će se možda da otvoriti mjesto za nekoga iz opozicije, jer kao što kaže Ivica Dačić, “bio sam (u opoziciji) i video sam da to nije dobro”. Vrijeme je za pojedine lidere opozicije da okače kopačke o klin, i prepuste mlađima da pokušaju da svrgnu vladajuću strukturu, na izborima, dabome. Šarović, Borenović, Crnadak, Mektić, Bosić, i ostatak ekipe, najprije. Kažem na izborima, jer ovo što su oni uradili, proglašavanje pobjede za predsjednika Srpske u sred trke, odnosno prebrojavanja glasova, je izgovor za poraz, i potencijalne nemire! Bio im je potreban alibi za poraz, i onda je bilo jasno svima da će posegnuti za jedinim adutom što imaju, a to je izborna krađa. U trenutku pisanja ovih redova, obrađeno je 94,06% biračkih mjesta i razlika je 28.108 glasova u korist Dodika.

Jedan eklatantnijih primjera razuma je Draško Stanivuković. Nije želio ništa da prejudicira u post-izbornoj noći, naknadno govoreći da je “uvijek bolje biti oprezniji i sačekati, jer se bitka vodi dok sudija ne odsvira kraj”. Iako nije to izgovorio, priznao je poraz rekavši da treba pogledati stvarno stanje stvari, i time pokazao da izrasta u ozbiljnog političara, gdje je pored rezultata koje je napravio u Banja Luci, pokazao i ozbiljnost u političkoj komunikaciji do sad netipičnu za njega. Pozvao je narod da zadrži vjeru u ove prostore i u svoju državu bez obzira na političare i ma kakve okolnosti bile. Dostojan u porazu neko bi rekao, ali u svakom slučaju njegov stav koji je iznio dva dana nakon izbora na konferenciji za štampu je za svaku pohvalu. O uzrocima poraza opozicije se može napisati zaseban tekst, ali suma sumarum je sledeći: Da li je opozicija pogriješila u izboru kandidata? Jeste, u oba slučaja. Kao što su i do sad griješili, sem 2014. kad su izabrali Mladena Ivanića za kandidata za člana Predsjedništva BiH. Da li se može doći na vlast bez jasnog programa, blaćenjem vlasti? Ne može.

Federacija BiH:
Pošto većina nas sad već zna ko je Denis Bećirović, novi član Predsjedništva iz redova Bošnjačkog naroda, znamo li u kakvom će političkom narativu nastupati u zajedničkim organima države?  

Eufemizam je reći da je Bećirović umjerena struja bošnjačke politike. U odnosima sa Republikom Srpskom odgovorno tvrdim da neće biti drugačijeg pristupa od onog dosadašnjeg, a to je nacionalistička politika i minimiziranje nečega što se zove Republika Srpska i njen glas u okviru BiH. Dovoljno je da pročitate intervju od juna ove godine gdje gospodin Bećirović nije mogao “prevaliti preko usta” Republika Srpska, već “bosanskohercegovački entitet RS”, ili neki drugi gdje je znao da koristi prefiks “tzv” kad je u pitanju Republika Srpska. Sva bošnjačka politika je unitaristička, kao što je sva srpska nacionalistička. Dakle, neće biti nikakvih većih promjena u srpsko-bošnjačko-hrvatskim odnosima. Gospodin Bećirović smatra da je mjesto BiH u NATO-u i za to će se zalagati. Zna li on da pola države nije za pristupanje tom savezu, i šta ima da kaže povodom toga? U toku svoje kampanje je izražavao žalost o propaloj tužbi BiH protiv Srbije za genocid, pozivao je na ulaganje u odbranu BiH (od koga?), a između ostalog, posjetio je i Muzej 505. Viteške brigade i šehidsko spomen obilježje heroja odbrane Bužima i Bosne i Hercegovine Izeta Nanića, gdje je izjavio da je “Bosna i Hercegovina u ratu izvojevala pobjedu…” Dakle, nesrećni rat iz devedesetih ipak ima pobjednika?

Tako da, oni koji su se ponadali da “ljevica” u BiH u vidu SDP i Denisa Bećirovića može donjeti promjenu diskursa bošnjačke politike minorizovanja srpskog, ali i hrvatskog stava u okviru BiH – grdno se varaju. Niti je SDP multietnički kao što vole da se predstavljaju, niti je gospodin Bećirović umjeren i zagovornik multietničnosti, niti postoji ljevica u Federaciji BiH kao ni u Republici Srpskoj. To možda najbolje pokazuje otvoreno saopštenje banjalučkog odbora SDP od prije tri godine koji navodi da je upravo Bećirević problem za multietnički SDP, koji “gura u ralje nacionalizma u jeftinoj populističkoj i kvaziintelktualnoj splačini, dostojnoj Kolinde Grabar-Kitarović i govori o tajnome ratu protiv BiH i sličnim nacional-populističkim klišeima”. Na kraju tog saopštenja oni kažu “da je najbolje za sve da Bećirović napusti SDP i ode tamo gdje suštinski i pripada – SDA, DF, Lagumdžijna stranka itd.”

Na kraju ovog teksta ja vam kažem da sačekate 9. januar, tad će vam biti sve jasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA