Opasne igračke olako stižu na rafove

  • BiH
  • 28. Nov 2022.

Lutke, dječiji pištolji, silikonski lančić za cuclu, ogradica za krevet te bicikl samo su neki od proizvoda koji su povučeni sa tržišta BiH tokom ove godine, a iz udruženja potrošača poručuju da treba da bude pokrenuta inicijativa za sprečavanje uvoza takve robe i time onemogućeno da ona uopšte stigne na rafove.

Opasne igračke olako stižu na rafove

Agencije za nadzor nad tržištem BiH je ove godine više puta obavještavala javnost da su na tržištu igračke određenih proizvođača koje mogu ugroziti zdravlje mališana, odnosno dovesti do posjekotina, opekotina, povreda oka i oštećenja vida, a mogu čak dovesti i do gušenja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Skoro svi artikli koji su povučeni sa tržišta BiH porijeklom su iz Kine, a nekoliko njih iz Turske.

U Inspektoratu RS su za “Glas Srpske” rekli da su ove godine sprovedena 23 inspekcijska pregleda dječjih igračaka.

- Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da je pet uzoraka dječijih igračaka, tačnije lutaka, imalo povećanu koncentraciju ftalata, zbog čega je zabranjen njihov promet, naloženo povlačenje distribuisanih količina te uništeno 103 komada u prisustvu inspektora - rekli su u Inspektoratu RS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iz udruženja potrošača širom Srpske poručuju da se kupci žale na nekvalitetne proizvode koje im nude i prodaju.

- Iz spornih igračaka vreba dupla opasnost, prvo zbog svog oblika, koji može da povrijedi najmlađe, ali i boja kojima su ofarbane, a mahom su otrovne. Trebalo bi pokrenuti inicijativu s ciljem sprečavanja uvoza takve robe - kazali su u Udruženju građana “ToPeeR” iz Doboja.

Problem nastaje, kako kažu, kada ta roba već uđe u prodavnice, pa bude proglašena nebezbjednom, a onda slijedi apel nadležnih da se ne koristi i vrati u trgovine.

- Pitanje je da li roditelji pročitaju obavještenja, zbog čega bi prilikom uvoza ta roba trebalo da prođe određenu kontrolu i da u startu ne bude dozvoljen uvoz - rekli su u ovom udruženju.

Apelovali su na roditelje da prilikom kupovine igračaka budu svjesni i savjesni, jer nije sve u ljepoti, šari i željama djeteta, nego treba voditi računa da u prvom planu bude bezbjedna.

Izvršna direktorica Udruženja građana “Oaza” iz Trebinja Nedeljka Neška Ilić kaže da građani zbog slabe kupovne moći posežu za jeftinijim igračkama da bi ispunili dječije želje.

- Važno im je da dijete ima igračku, a ne obraćaju pažnju da li je ona kvalitetna ili opasna po zdravlje. Zato bi tu oblast trebalo urediti zakonom, da ta roba uopšte ne dospijeva na naše tržište - rekla je Ilićeva.

Profit

U Udruženju građana “ToPeeR” kažu da se trgovci vode profitom i cilj im je da prodaju što veći broj igračaka.

- Oni ne smatraju obavezom da gledaju da li je nešto bezbjedno za djecu, pa apel trgovcima ne bi ni urodio plodom, ali bi nadležne institucije koje kontrolišu šta ulazi u zemlju trebalo da spriječe da se štetni proizvodi nađu u slobodnoj prodaji - rekli su u ovom udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA