Injac: Vlasnik Bobar banke najodgovorniji za propast banke

Slavica Injac, bivša direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske, koju terete za nesavjesno poslovanje u slučaju "Bobar banka", kao svjedok svoje odbrane rekla je da je za propast ove banke najodgovorniji vlasnik i da je Agencija preduzela sve što je mogla i trebala, a i danas bi preduzela iste mjere.

Injac: Vlasnik Bobar banke najodgovorniji za propast banke

Ona je u banjalučkom Okružnom sudu istakla da su sve dobro uradili, ali da su mediji Agenciju označili za žrtvu i krivca za sve. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako je navela, dosad nijedan dužnik nije procesuiran, a Agencija je podnijela krivične prijave protiv dužnika i nekih osoba u banci.

Prema njenim riječima, Agencija je u periodu praćenja Bobar banke izdala čak 70 raznih naloga, što ukazuje da nije propušten adekvatan nadzor.

Kako tvrdi, Bobar banka je do kraja 2012. godine ispunjavala naloge i imala pozitivne finansijske rezultate. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Što smo banku više pritiskali, ona je pronalazila razne načine da zaobiđe naše mjere", kazala je Slavica Injac.

Istakla je da izvještaje o odlukama Nadzornog odbora u banci o odobravanju kredita Agencija nije ni dobijala.

"Niko nije očekivao da Nadzorni organ banke radi na njenu štetu, to nije prirodno. Vlasnik je ovdje najviše uništavao banku", rekla je ona.

Pojasnila je da Agencija nije mogla znati za manjak od 10 miliona maraka u trezoru Bobar banke te da popis imovine nije bio predviđen u redovnim kontrolama.

"Agencija nije mogla znati za neke stvari koje je banka skrivala. Duple knjige su otkrivene tek po uvođenju privremene uprave", rekla je Slavica Injac.

Istakla je i da je Bobar banka sve do novembra 2014. godine bila solventna i adekvatnost kapitala u banci nije bila ugrožena.

"Kada Agencija naloži banci da nešto popravi, ona te naloge zaobiđe", dodala je.

Terete je za nesavjesno poslovanje, jer je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da Bobar banka posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje. 

Zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima te plasiranja loših kredita pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a Bobar banka je propala te su oštećeni brojne firme, opštine i fondovi. 

Podsjećamo, vlasnik banke je bio Gavrilo Bobar, poznati privrednik iz Bijeljine, koji je 2014. godine preminuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA