PETROVIĆ: Na Skupštini grada iznesene sramotne, neargumentovane i bolesne diskusije

Odbornici Skupštine Grada Bijeljina na današnjoj sjednici raspravljali su o nekoliko budžetskih dokumenata, od kojih se po važnosti izdvajaju odluke o rebalansu gradskog budžeta za 2022. godinu i nacrt Odluke o budžetu za 2023. godinu.

PETROVIĆ: Na Skupštini grada iznesene sramotne, neargumentovane i bolesne diskusije

Rebalansirani budžet je za oko 12 miliona konvertibilnih maraka veći u odnosu na prvobitni iznos ovogodišnjeg budžeta.

Odbornici su usvojili i nacrt Odluke o budžetu grada Bijeljina za 2023. godinu, koji će biti upućen na javnu raspravu tokom koje će mjesne zajednice, ustanove, organizacije i građani moći da upute svoje primjedbe.

- Tokom diskusije o mnogim tačkama, pogotovo najbitnijim, iznesene su sramotne, neargumentovane, bolesne diskusije, a pogotovo je nevjerovatna tvrdnja potpredsjednika Skupštine Milenka Mitrovića da se Gradonačelnik ponaša kao Franc Ferdinand, ali da se pronašao i Gavrilo Princip. Ovo je jasna insinuacija na sarajevski atentat i pitanje je da li, kao čovjek i kao gradonačelnik, treba da razmišljam u smislu moje ugrožene bezbijednosti. Nije prvi put da se na skupštinskim zasjedanjima ovako govori, a da se ne čini ništa od strane predsjednika Skupštine da se prekinu ovakve diskusije koje insinuiraju na izvođenje atentata. Od strane drugog potpredsjednika Skupštine Mustafe Gradaščevića čuli smo citate iz govora Draže Mihailovića za vrijeme Drugog svjetskog rata i svega što je činila NDH - bio je oštar u ocjeni gradonačelnik LJubiša Petrović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASAOn je dodao da se sve to čulo na sjednici na kojoj se raspravljalo o strateški važnim dokumentima kao što je rebalans budžeta ili nacrt odluke o budžetu za sljedeću godinu, kada je, između ostalog trebalo razgovarati i o povećanju tekućih vanrednih pomoći za bolesnu djece i odrasle.

- Upravo sa ovih pozicija je skupštinska većina predvođena SNSD-om umanjila ove doznake građanima, iako znamo da nam se djeca liječe pomoću SMS poruka, jer Republika Srpska nema sistemsko rješenje kada je u pitanju liječenje bolesne djece, ali mogli smo čuti da su pojedini odbornici sa sramotnim diskusijama bili upravo protiv ovakvih odluka ili protiv pomoći domaćinstvima u kojima se dese požari ili čiji su članovi socijalno ugroženi. NJima nabavka besplatnih udžbenika za sve naše osnovce nije pronatalitena politika, pa ako nije, neka kažu šta jeste pronatalitena politika. Ponosan sam što smo nabavili udžbenike za osnovce i Grad Bijeljina će je svake sljedeće godine provoditi, pa i proširiti na nabavku besplatnog školskog pribora za naše osnovce, a već za dvije budžetske godine će se steći uslovi da tu javnu nabavku proširimo i na učenike srednjih škola - najavio je Petrović i dodao da će do kraja tekuće godine, zahvaljujući rebalansu budžeta do kraja godine, biti isplaćeni jednokratna subvencija za đačke karte, subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima, podsticaja u poljoprivredi, kako za pšenicu (rekordnih 5 feninga po kilogramu), tako i ostalih, ali i novčana podrška registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u sklopu programa ublažavanja posljedica suše.

Takođe, biće omogućena finansijska podrška penzionerima, grantovi za sportske klubove, dodaci za rad tokom episemije virusa korona za zdravstvene radnike zaposlene u Internacionalnom dijaliznom centru, Zavodu za transfuziju, Centru za medicinu rada i sporta, finansijska pomoć javnim preduzećima koja su zbog neodgovornog ponašanja prethodnih rukovodstava u teškoj situaciji, grant društveno-odgovornom preduzeću "Patriot" rekonstrukcija sportskih objekata, grantovi za rekonstrukciju ili izgradnju vjerskih objekat, kao i organizovanje programa u sklopu novogodišnjih i božićnih praznika - Zimski korzo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA