Magazin „Tajm“ proglasio Volodimira Zelenskog za ličnost 2022. godine, a žene Irana za heroje godine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je bio jedan od 10 pojedinaca ili grupa koje su ušle u uži izbor, proglašen je za ličnost 2022. godine magazina „Tajm“, dok su žene Irana proglašene za heroje godine. Magazin je, takođe, odao priznanje „duhu Ukrajine“.

Magazin „Tajm“ proglasio Volodimira Zelenskog za ličnost 2022. godine, a žene Irana za heroje godine

Kako navodi Tajm, uspeh Zelenskog kao ratnog lidera oslanjao se na činjenicu da je hrabrost zarazna, a to se oslikavalo u političkom rukovodstvu Ukrajine u prvim danima napada, pošto su svi shvatili da se predsednik zadržao na svojoj poziciji. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Profesionalni instinkti proistekli iz života glumca na sceni značili su da je znao kako da čita masu i reaguje na njeno raspoloženje i očekivanja. Sada je njegova publika ceo svet. Bio je odlučan u misiji da ih ne izneveri“, stoji u obrazloženju Tajma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Američki magazin dodaje da je hrabrost takođe definisala njegove sugrađane Ukrajince, jer umesto da pobegnu i da spasavaju svoje živote, mnogi su zgrabili oružje koje su mogli da nađu i potrčali da brane svoje gradove od sile naoružane tenkovima i helikopterima.

Zelenski je magazinu Tajm dao intervju tokom koga je govorio o svom iskustvu vođenja borbe. Pošto ga neki upoređuju sa bivšim britanskim premijerom Vinstonom Čerčilom, Zelenski je odbacio to poređenje, ističući reputaciju britanskog lidera kao imperijaliste.

Umesto toga, rekao je da bi radije bio povezan sa piscem Džordžom Orvelom, koji je pisao protiv autoritarnosti, i komičarem Čarlijem Čaplinom, koji je koristio humor da kritikuje Adolfa Hitlera.

Žene Irana heroji godine

Tajmovi heroji godine su žene Irana. Autor i bivši kolumnista Tajma, Azadeh Moaveni, rekao je da je pokret koji one vode „obrazovan, slobodan, sekularan, zasnovan na visokim očekivanja i žudi za normalnim životom“.

„Žene Irana su prilično drugačije u odnosu na one koje su došle pre njih; ponekad su više nalik generaciji 'Zed' nego Irancima. Njihov izražajan karakter bio je očigledan mnogo pre nego što je nastao najtrajniji ustanak u 43-godišnjoj istoriji Islamske Republike, posle smrti mlade Iranke Mahse Amini (22), koja je preminula 16. novembra u policijskom pritvoru“, navodi se u tekstu.

Kandidati u užem izboru

Među kandidatima za ličnost godine koji su ušli u uži izbor bili su i američki milijarder Ilon Mask, koji je prošle godine poneo tu titulu, kineski predsednik Si Đinping, Vrhovni sud SAD, demonstranti u Iranu, odlazeća poslanica republikanaca u SAD Liz Čejni, bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa, Mekenzi Skot, guverner Floride Ronald Dion Desantis, ministarka finansija SAD Dženet Jelen i zagovornici bezbednosti oružja u SAD.

Godišnja nagrada magazina Tajm za ličnost godine dodeljuje se od 1927. godine. Među dobitnicima bili su i ubijeni novinar Džamal Kašogi, američki predsednik Džozef Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris, bivši američki predsednici Donald Tramp i Barak Obama, ruski predsednik Vladimir Putin, kao i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel.

Nagrada magazina Tajm se dodeljuje na osnovu procene uticaja koji je određena osoba imala na svetske događaje tokom protekle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA