Vlada nakon 30 godina ukida naplatu posebne republičke takse

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama kojim se ukida obaveza plaćanja posebne republičke takse čiji su obveznici svi privredni subjekti u Republici Srpskoj.

Vlada nakon 30 godina ukida naplatu posebne republičke takse
FOTO: AndreyPopov/DepositPhotos

-Cilj ukidanja posebne republičke takse je rasterećenje privrednih subjekata i brži rast privredne aktivnosti u Republici Srpskoj - saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U saopštenju se navodi da su od sredine marta 2020. godine donijeli niz mjera i subvencija s ciljem smanjenja i saniranja štete i gubitaka koji su nastali u poslovanju mnogih privrednih subjekata usljed djelovanja panedemije.

-Ovim mjerama je, od 1. januara 2021. godine, republička taksa smanjena za 30 odsto, a od 2022. godine za 60 osto u odnosu na 2020. godinu, dok se od 2023. godine, nakon 30 godina primjene, predlaže njeno ukidanje – naveli su u Vladi.

Procjena ostvarenja prihoda od posebne republičke takse u 2022. godini iznosi oko pet miliona KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Iz tog razloga, ukidanje ove takse od 2023. godine značilo bi odricanje od budžetskih prihoda Republike Srpske u pomenutom iznosu u korist dalje podrške privredi – naglasili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA